NIEUW – Superdividend van 254 miljoen euro voor Fernand Huts

Fernand Huts (links) met naast hem de Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) en KBC-topman Koenraad De Backere bij de symbolische overhandiging van de sleutel van de Boerentoren in juli van dit jaar. (Foto: Belga Images)

De Luxemburgse holding Katoen Natie, de sleutelholding van de Antwerpse ondernemer Fernand Huts, keert over 2020 een dividend uit van 254 miljoen euro, zo blijkt uit de recent neergelegde balans van de groep. Dat is iets minder dan het jaar daarvoor wanneer dat dividend nog 296 miljoen euro bedroeg. Gecumuleerd over de voorbije vijf boekjaren loopt de winstuitkering vanuit Luxemburg op tot 877 miljoen euro. Een nieuwe berekening brengt het vermogen van de familie van de 71-jarige ondernemer op 2,77 miljard euro, goed voor de 12de plaats in onze ranglijst. Huts is actief als havenondernemer, als logistiek specialist en als eigenaar van de milieu- en energiegroep Indaver. Meest recent kwam hij in het nieuws als nieuwe eigenaar van de iconische Antwerpse Boerentoren. Die wordt volledig gestript en heropgebouwd, een operatie die nog zeven jaar zal duren. De nieuwe toren is hoofdzakelijk bestemd voor cultuur en horeca. Er komen geen appartementen in.

Huts kocht de Boerentoren samen met de Waregemse projectontwikkelaar ION over van de bank KBC. De nieuwe focus van de toren zal op het panoramische gedeelte liggen. Elke bezoeker zal in een restaurant in de Boerentoren iets kunnen eten met zicht op Antwerpen. Er komen ook een brasserie en een café. “We geven de toren dus terug aan de Antwerpenaar, maar ik verwacht dat er ook veel andere Vlamingen en buitenlanders naar de toren gaan komen.” zei Huts eerder daarover in Gazet van Antwerpen. De rest van het gebouw zal hoofdzakelijk aan cultuur worden gewijd, in de brede zin van het woord. Er komen tentoonstellingen en ook de uitgeverij van de kunststichting van Huts wordt er in ondergebracht. “We gaan voor de tentoonstellingen samenwerken met musea, maar willen ook de collecties van privéverzamelaars tentoonstellen.” aldus nog Fernand Huts. Op het gelijkvloers komen er winkels. Er zullen dus geen appartementen worden gebouwd en verkocht.Huts zelfs is ondertussen 71 jaar. De vraag hoelang hij nog aan de top blijft staan bij Katoen Natie, noemt hij irrelevant. “Ik heb Katoen Natie zo gestructureerd, dat het bedrijf perfect verder kan draaien als ik morgen tegen een boom rijd. Het management is heel gedecentraliseerd. Katoen Natie wordt te vaak vereenzelvigd met Fernand Huts. De waarheid is dat ik een beperkte rol speel in het bedrijf. In elk land hebben we heel slagvaardige managers die cruciale beslissingen nemen en het beleid uitwerken. Ik ben natuurlijk wel de voorzitter en de CEO. Mijn mensen mogen me altijd bellen als ze advies nodig hebben om een probleem aan te pakken. En ik heb drie zonen in het bedrijf die goed hun plan trekken. Voor de rest blijf ik gewoon mijn huidige rol vervullen.” aldus nog Fernand Huts.