FRAUDE – ING België en Franco Dragone in verdenking gesteld

 

Franco Dragone

Terwijl in Canada alle financiële zeilen worden bijgezet om het entertainment bedrijf Cirque du Soleil van de corona ondergang te redden, is in België een nieuwe stap gezet in de vervolging van de vroegere Cirque regisseur Franco Dragone. Het parket van Bergen vraagt met name de doorverwijzing van ING Bank België naar de correctionele rechtbank voor fiscale fraude en het witwassen van 19,7 miljoen euro. De bank zou de regisseur en zakenman Franco Dragone ‘doelbewust hebben geholpen om zijn fiscale verplichtingen te ontlopen’. In zijn 30 pagina lange requisitoir vraagt onderzoeksrechter Alain Blondiaux in totaal 41 personen en organisaties in verdenking te stellen. Het gaat onder meer om de voormalig PS-coryfee Edmée De Groeve, bijna alle vennootschappen van de Dragone-groep, ING België en Ernst & Young Luxemburg. Finaal vraagt het parket slechts de doorverwijzing van zes personen of organisaties: Franco Dragone, Simon Pieret, Austin Sealy, Luc Joris, de offshore holding Canterlo Limited en ING België.Het Bergens gerecht verdenkt de 67-jarige Franco Dragone er van miljoenen euro’s aan royalty’s te hebben witgewassen. De auteursrechten van Dragone kwamen terecht in de offshore vennootschap Canterlo Limited. Die werd door Dragone opgericht op 7 december 1998 op de Britse Maagdeneilanden. De postbusvennootschap beschikte op haar beurt over een rekening bij de FirstCaribbean International Bank, een bank die haar zetel heeft in Barbados, een ander belastingparadijs. In Barbados woont dan weer Austin Sealy, een stroman van Dragone die het offshore fortuin van de regisseur beheert. “Het onderzoek heeft duidelijk gemaakt dat Canterlo een vennootschap is die op aanraden van Ernst & Young door Franco Dragone werd opgericht in een belastingparadijs”, zo staat te lezen in het requisitoir. “De oprichting past in een complexe fiscale constructie die tot doel had om de belastingen op de inkomsten uit zijn internationale shows te verminderen en te ontlopen.” Het parket schat het verlies aan inkomsten voor de fiscus op 19,7 miljoen euro.

Door de signalen van verregaande fiscale fraude te negeren, inclusief de signalen inherent aan het eigen controlesysteem, heeft ING bank Francesco Dragone doelbewust geholpen om zijn fiscale verplichtingen te ontlopen. De bedragen werden gestort op een rekening van Franco Dragone bij ING Bank zonder dat de oorsprong en de eigenheid van de gestorte sommen daarbij werd nagekeken.”, schrijft het openbaar ministerie.

Het parket vraagt ook de correctionele doorverwijzing van Franco Dragone en Luc Joris voor corruptie. Dragone zou Joris, als toenmalig bestuurder van de Waalse participatiemaatschappij SRIW, onder meer een vlucht Parijs-Hong Kong en een paar nachten in een vijfsterrenhotel in Macao hebben aangeboden, in de hoop zo een lening van 2 miljoen euro bij de SRIW vast te krijgen. Wat later effectief ook gebeurde. Concreet zou Dragone een vliegtuigreis ter waarde van 5.531,84 euro hebben betaald voor Luc Joris en zijn vrouw. Daarnaast betaalde Dragone de hotelkosten van Joris, goed voor 1.077,37 euro, in Macao. In Bergen werd Luc Joris bovendien nog eens getrakteerd op een etentje “voor een onbekend bedrag” in een van de betere restaurants. Luc Joris gaat door als een vertrouweling van de Waalse PS minister-president Elio Di Rupo. Enkele jaren terug moest hij ontslag nemen uit al zijn functies, toen via Le Soir uitlekte dat hij er een Luxemburgse vennootschap – Bremco Management – op nahield, gespecialiseerd in consultancy rond fiscale optimalisatie.