FRAUDE – Stefaan Colle en Anne De Clerck moeten 103 miljoen euro belastingen en boetes ophoesten

Stefaan Colle

Het echtpaar Stefaan Colle en Anne De Clerck moet in totaal 103 miljoen euro betalen aan belastingen, nalatigheidsinteresten en rechtsplegingsvergoedingen. Dat vloeit voort uit een arrest van het Hof van Cassatie dat een eerdere veroordeling door het Hof van Beroep bevestigt. Het dossier heeft betrekking op een oude belastingsfraude van het bedrijf Beaulieu Nylon, het huidige Nyobe. Dat bedrijf leidde belangrijke winsten af naar Zwitserland. Het werd daarna buiten de fusie gehouden van de groep Beaulieu International en is volledig in handen van het echtpaar Colle-De Clerck. Die zien hun vermogen met 40 miljoen euro aangetast worden door de veroordeling.

Beaulieu Nylon maakte in de jaren 1983 tot 1987 deel uit van de gelijknamige textielgroep van Roger De Clerck. Die zette in die periode een fraudesysteem op via Zwitserland. Beaulieu Nylon liet de Zwitserse holding Caprofil instaan voor de aankoop van haar grondstoffen. Caprofil verkocht die grondstoffen door aan Beaulieu Nylon, maar wel met een hoge winstmarge. Beaulieu Nylon zelf boekte daardoor weinig winst. Die bleef zitten bij Caprofil. Deze Zwitserse holding was op papier onafhankelijk maar behoorde in realiteit toe aan Roger De Clerck die met de onbelaste winst in Zwitserland ging lopen.Roger De Clerck

Bij de fusie van de textielbedrijven van de broers Francis en Luc en hun zus Anne De Clerck tot Beaulieu International bleef Beaulieu Nylon buiten schot. Het bedrijf bleef 100 % in handen van Anne De Clerck en haar echtgenoot Stefaan Colle. Reeds in 2014 werd het bedrijf, ondertussen herdoopt in Nyobe, in eerste aanleg veroordeeld. Later werd de uitspraak bevestigd in beroep en nu dus ook in cassatie. De groep Beaulieu zelf bereikte eerder al een akkoord omtrent de historische fraude die werd opgezet binnen het bedrijf.

Vraag is of het echtpaar Colle-De Clerck een familiale regeling heeft uitgewerkt voor de betaling van deze historische boete. Nyobe is momenteel onderdeel van de holding Belgotex International. Die is in handen van het echtpaar Colle en controleert ook het tapijtenbedrijf Associated Weavers. Ook 13 % van Beaulieu International, het aandeel van Colle-De Clerck, zit in in Belgotex International. Die ziet zijn vermogen met 40 miljoen euro dalen als gevolg van de belastingsperikelen bij Nyobe. Stefaan Colle en Anne De Clerck zijn gedomicilieerd in Zuid-Afrika waar ze ook instaan voor de activiteiten van de groep Beaulieu.