GENERATIEWISSEL – De ‘West-Vlaamse sherpa’ Ignace Gheysens verlaat Koramic

De Rijkste Belgen volgt de generatiewissel bij de meest vermogende Belgische families op de voet. Vandaag: Ignace Gheysens.

De 72-jarige Ignace Gheysens heeft afscheid genomen als secretaris-generaal van de groep Koramic van de Kortrijkse ondernemer Christian Dumolin. Gheysens was jarenlang bestuurder en intimus van de nu 77-jarige Dumolin. Gheysens werd ooit omschreven als de West-Vlaamse sherpa buiten categorie. Een sherpa effent de weg voor de ondernemer en gaat hem vooraf naar de top. Gheysens deed dat eerst voor Christian Dumolin. Later stapte hij over naar de vastgoedactiviteiten van die ook al Kortrijkse netwerk-ondernemer Philippe Vlerick.Christian Dumolin maakte fortuin in de baksteenindustrie. Om dat te bereiken moest hij eerst zijn familie uitkopen uit het familiaal bedrijf van kleiwinning. Op die basis bouwde hij de dakpannen en baksteenproducent Koramic uit. Die hij later verkocht aan de Oostenrijkse gigant Wienerberger. Waarna hij zijn vermogen voor een deel herinvesteerde in de meest uiteenlopende industriële bedrijven. Hij werd daarbij gekenmerkt door zijn West-Vlaamse koppigheid. ‘Everebody knows him, nobody loves him’, zo schreef het blad Trends ooit. Ignace Gheysens wist zich te verankeren in dit milieu en was vanaf de eerste dag een adviseur van Dumolin. Wanneer Dumolin eind 2018 een stichting oprichtte ter ere van zijn overleden echtgenote Regine behoorde Gheysens tot de eerste bestuurders.

De kennis van Gheysens van het West-Vlaamse netwerk bleef ook niet onopgemerkt bij Philippe Vlerick. De Kortrijkse financier en sterhouder van de groep KBC is de discrete spil in een groot netwerk dat vertakkingen kent in de industrie, de haute finance en de vastgoedwereld. Het is voor die laatste activiteit dat Vlerick Ignace Gheysens aantrok.