George Forrest stoot kogel machine producent af

George Forrest heeft zijn bedrijf New Lachaussée (NLC) uit Luik verkocht aan de Braziliaanse groep CBC. Voor die laatste gaat het om een verticale integratie. CBC is immers één van de grootste producten van geweerkogels ter wereld. New Lachaussée is dan weer specialist in de productie van machines waarmee die kogels worden gemaakt. CBC produceert jaarlijks 1,5 miljard kogels. Men kan zich afvragen voor wie al die kogels jaarlijks zijn bestemd. Via zijn Duitse en Tsjechische productie eenheden is CBC alvast één van de grootste leveranciers van de NAVO. Dat de wapenindustrie steeds weer verrast, mag blijken uit het jaarverslag van NLC waar een verband wordt gelegd tussen mondmaskers en geweerkogels.Forrest kocht New Lachaussée eind de jaren ‘90 en beantwoordde op die manier een politiek vraag van de Luikse socialistische partij PS. Die is van oudsher de beschermheer van de Luikse wapenindustrie met wapenproducent FN voorop. In 2016 kocht de Waalse overheidsinvesteerder SRIW 20 % op van NLC. En wanneer die laatste in 2017 zijn Duitse concurrent Fritz Werner overkocht, was dat mee mogelijk dank zij een lening van 0,5 miljoen euro van de Luikse overheidsfinancier Meusinvest, het huidige Noshaq.

NLC werkt met 95 werknemers, Fritz Werner telt 60 medewerkers. De groep staat voor een omzet van om en bij 40 miljoen euro, afhankelijk van hoe die omzet wordt berekend. Dat de wapenindustrie geen evidente business is, mag duidelijk zijn. Leveringen en meteen ook betalingen zijn afhankelijk van al dan niet zekere of onzekere wapenvergunningen af te leveren door lokale overheden. Ook bancaire relaties zijn in deze sector steeds moeilijker. In zijn jaarverslag stelt New Lachaussée zeer goed te kunnen werken met de Zwitserse bank CIC voor NLC en Commerzbank voor Frits Werner. Maar wat verder lezen we dan weer dat bankrelaties een moeilijke opdracht blijven voor het bedrijf en dat er moet worden gezocht naar meer diversiteit, lees, een betere onderhandelingspositie.

Nog een opmerkelijk passage in het jaarverslag over 2019 stelt dat covid 19 voor het bedrijf ook opportuniteiten meebrengt: “Met name de sluiting van de grenzen van bepaalde staten heeft voor nieuwe moeilijkheden gezorgd bij de vredeshandhavingsmissies met ongeschikte uitrusting en een afhankelijkheid van bepaalde leveranciers. Wat werd vastgesteld bij de invoer van mondmaskers om zichzelf te beschermen, werd ook vastgesteld bij de import van munitie. Dit element zou kunnen werken in het voordeel van de producten van NLC.” (Lees verder onder de foto)

Pierre Chevalier, voorzitter van LNC. (Foto: Belga Image)

Anderzijds heeft corona de groei van het bedrijf fors belemmerd. Wapenbeurzen blijken immers nog steeds de plaatsen te zijn waar contracten worden geregeld. En die beurzen zijn al anderhalf jaar onmogelijk. De verkoop van NLC werd bekend gemaakt door Pierre Chevalier via de kranten van Mediafin. De ex-politicus is voorzitter van New Lachaussée en vertrouweling van George Forrest. ‘New Lachaussée is dankzij ons wereldmarktleider geworden, maar het was voor ons geen kernmetier. Het is de bedoeling dat Forrest de middelen verder investeert in de agro-industrie in Congo’, aldus Chevalier in de kranten.