Georges Forrest koopt ¾ Val-Saint-Lambert en ¼ politieke goodwill

Georges Forrest

De Belgische Congo-investeerder Georges Forrest laat weten dat hij 75 % heeft verworven van de eens zo prestigieuze kristalproducent Val-Saint-Lambert uit Verviers. Het glasbedrijf was de voorbije 30 jaar meer wel dan niet failliet. In 2014 kwam het na een nieuw faillissement in handen van de Brusselaar Jacques Somville. Die richtte zich volledig naar Dubai als uitvalspunt van zijn verkoop. Maar ook dat mislukte. Somville behoudt nu 25 % van het bedrijf. De Waalse politici hebben er altijd veel voor over gehad om deze icoon van de zware Luikse industrie in leven te houden. Forrest, die niet bang is van enig politiek gelobby, koopt met Val-Saint-Lambert dan ook in elk geval politieke goodwill. Of dat hoopt hij dan toch.



Forrest laat zich uit in lovende termen over het glasbedrijf. “Val-Saint-Lambert geniet een wereldreputatie en is intiem verbonden met de geschiedenis van België en van Luik” aldus het persbericht van de bijwijlen omstreden investeerder. In één punt heeft hij alvast gelijk. Het bedrijf is geschiedenis. Eind van de 19de eeuw maakten 5.000 arbeiders er dagelijks 120.000 stukken kristal. Nu werken er nog om en bij 10 man. Kristal wordt er enkel nog symbolisch gemaakt, wel ingevoerd, afgewerkt en gepolijst. Volgens Forrest kadert de overname in het behoud op lange termijn van de activiteit en de tewerkstelling.

In België viel de naam van Forrest recent in het zogenaamde dossier Kazachgate. Forrest zou via de Waalse liberale partij MR gelobbyd hebben om een adellijke titel te verkrijgen van koning Filip, iets wat hij zelf altijd fors heeft ontkend. Vroeger was de toekenning van deze nieuwe titels het unieke prerogatief van de koning maar op aandringen van de Vlaamse politieke wereld werd er een Raad van adel geïnstalleerd die de koning mee moet adviseren bij de benoemingen. Die Raad ressorteert onder de minister van Buitenlandse Zaken, in casu Didier Reynders (MR). Die Raad wordt bevolkt door letterlijk ‘nobele onbekenden’.