Het parket buigt zich over Bart Van Coppenolle

Bart Van Coppenolle luidt de bel bij de beursstart van Choice eind februari dit jaar. (Foto: Euronext)

Het parket van Hasselt voert een strafonderzoek naar Shedom en Billi, twee failliete bedrijven van de ondernemers Bart Van Coppenolle en Philip Vandormael. Beide bedrijven zijn dochters van Alpha 1 Belgium, een vennootschap die samen met nog drie andere vennootschappen een voorlopig bewindvoerder kreeg toegewezen. Zoals we eerder schreven zijn die vennootschappen terug te vinden in de opbouw van Choice, de beursgenoteerde vennootschap waarmee Van Coppenolle en Vandormael een digitaal tv-platform willen lanceren. Volgens de Tijd roept de hele constructie vragen op. Maar Van Coppenolle noemt dat alles “larie en apekool”.

Shedom was vroeger bekend onder de merknaam ‘Dommel’ en was actief als aanbieder van internetconnecties. Samen met Billi werd Shedom begin vorig jaar failliet verklaard. Anja De Schutter, de woordvoerster van het Hasseltse parket, bevestigt aan de Tijd dat er nog altijd een strafonderzoek loopt naar beide. Dat werd opgestart op basis van informatie van de curator van Schedom en Billi, maar ook van Proximus als leverancier en schuldeiser. De curator meldde bij het parket mogelijke inbreuken onder meer de afwending van vennootschapsgoederen en het wegsluizen van geld. Er rijzen volgens de krant ook vragen bij andere vennootschappen waaronder Alpha 11 Belgium, de koepel boven de tv- en internetdistributie-activiteiten van het tv-project.Alpha 11 Belgium vroeg en kreeg in 2019 bescherming tegen zijn schuldeisers, maar dezelfde ondernemingsrechtbank van Hasselt verwierp later dat jaar het reorganisatieplan voor de onderneming. Het vonnis van de rechtbank is scherp. De drie magistraten schrijven dat ‘de jaarrekeningen de werkelijkheid niet correct weergeven en dat er artificiële intragroepsschulden/vorderingen werden geboekt’. De rechtbank meent ook ‘dat de jaarrekeningen werden opgesmukt’, stelt zich vragen bij de sterk oplopende vorderingen op de balans die niet worden geïnd en heeft ‘zeer ernstige twijfels’ bij de opgegeven waarde van de dochterbedrijven van Alpha 11 Belgium.

In een reactie zegt Van Coppenolle aan de krant dat het Hasseltse vonnis van 2019 ‘roddel en achterklap’ is. Hij wijst erop dat het Antwerpse hof van beroep de rechtbank niet volgde in haar conclusies. Dat belette niet dat het hof het reorganisatieplan ook verwierp, net als het Hof van Cassatie. ‘Er zijn geen strafbare feiten gepleegd bij Schedom en Billi’, stelt Van Coppenolle, die zegt geen toegang te hebben tot het strafdossier en nog niet ondervraagd te zijn. KBC beweert van zijn kant dat de structuur rond Choice een zogenaamde sterfhuisconstructie is.

De beurswaakhond FSMA schorste dinsdag de notering van Choice in afwachting van een persbericht. Dat bericht komt er mogelijk vandaag. Van Coppenolle woont naar eigen zeggen al een tijd met zijn gezin in Zwitserland. Hij verhuisde zijn domicilie van Leuven naar daar twee dagen voor de beslissing van de rechtbank om bewindvoerders aan te stellen voor de vier bedrijven. Volgens hem is dat ‘puur toeval’. De procedure in Hasselt was eenzijdig, hij zegt er niet van op de hoogte geweest te zijn.