UPDATE – Hoe Tom Dewitte er dan toch in slaagt 5 miljoen mondmaskers naar hier te halen

Waar Maggie De Block niet in lukt, als federaal minister van Volksgezondheid mondmaskers aankopen, daar slagen de ondernemers Tom Dewitte en Nicolas Cuypers wel in. Op de Luikse luchthaven van Bierset landde een vliegtuig uit China met aan boord 18 ton mondmaskers, goed voor 5 miljoen stuks. En een tweede lading van 15 miljoen stuks is op komst. Met dank aan de Chinese inkoper Ly. En met dank aan de voorzitter van de voetbalploeg Zulte-Waregem Tony Beeuwsaert. Die kwam tussenbeide om een cargovliegtuig van ASL Airlines te charteren om de vracht over te brengen.Tom Dewitte uit Deinze is zaakvoerder van de AD Delhaize in Waregem. In zijn vroegere job als verkoper in The Phone House in Gent leerde hij zijn Gentse-Chinese collega Ly kennen. Hun wegen liepen uit elkaar, maar ze bleven vrienden. Een andere vriend van Dewitte is Nicolas Cuypers uit Zulte, een handelaar in hartdefibrilatoren en een goede klant van de AD Delhaize van Dewitte. Beiden zijn ook fervent supporter van Zulte-Waregem en daar is Tony Beeuwsaert dan weer eigenaar van.

Eind vorige week, toen de FOD Volksgezondheid de aanbesteding uitschreef voor mondmaskers, contacteerde De Witte zijn vriend Ly. Die stond in China in contact met leveranciers van mondmaskers. Zoals bekend verloor minister Maggie De Block eerste enkele cruciale dagen tijd door de aanbesteding toe te kennen aan een bevriende partijgenoot die de levering niet kon waarmaken. Dewitte kon dat wel. Met de hulp van Ly en Beeuwsaert. Die laatste is mede aandeelhouder van ASL Private Jet Service. Maar voor het transport van de mondmaskers kwam hij tussen via een B747 cargo die hij charterde bij zijn collega’s van het gelijknamige ASL Airlines, het vroegere TNT Airlines. Ook volgende week verzorgt ASL Airlines nog een cargo met mondmaskers. ASL Private Jet Services en ASL Belgium zijn beide onafhankelijke bedrijven maar ze werken wel veel samen. 

De mondmaskers zijn van Bierset overgebracht naar de legerkazerne in Peuti gebracht om verdeeld te worden over ziekenhuizen in de provincies. Rijk worden de deal makers er naar eigen zeggen niet van. Ze benadrukken ook dat de levering niet mogelijk zou zijn geweest zonder de steun van de FOD Volksgezondheid, de ambassades en Buitenlandse Zaken.

UPDATE

Tom Dewitte laat weten dat zijn achternaam aan elkaar is geschreven en niet van elkaar zoals in onze eerste editie. Onze excuses daarvoor. Philipe Bodson laat weten dat hij samen met Tony Beeuwsaert aandeelhouders is van ASL Private Jet Service, maar dat de betrokken cargovlucht werd uitgevoerd door ASL Belgium, zoals hierboven is weergegeven.