Hunter Maritime: Marc Saverys en de gokchinees

Marc Saverys (2de van links) met zijn zonen Alexander, Ludovic en Michael.

Some guys have all the luck.” moeten ze op de Amerikaanse beurs Nasdaq denken wanneer ze de koersevolutie bekijken van de beursschelp Hunter Maritme. Deze zag haar beurswaarde in enkele dagen tijd vertienvoudigen van 2 tot bijna 20 miljard dollar. Hunter Maritime werd in 2016 gelanceerd door Marc Saverys en zijn drie zonen. Op vandaag controleert hij er nog 4 procent van, goed voor 796 miljoen dollar of 710 miljoen euro. Alleen mag Saverys geen aandelen verkopen. Meer zelfs. De Amerikaanse beursautoriteiten geloven niet zo in geluk en zijn een onderzoek gestart naar de koersexplosie van het aandeel. De handel in Hunter Maritime werd ondertussen stilgelegd. Wanneer die hervat zou het aandeel moeten imploderen.

De reder Marc Saverys had grote plannen in 2016 met Hunter Maritime. Het beursgenoteerd bedrijf zou een oorlogskas vormen die Saverys moest toelaten snel en agressief nieuwe schepen aan te kopen in een volatiele markt. Al snel wist hij 150 miljoen dollar kredieten in de lege beursschelp onder te brengen. Maar die strategie mislukte. Twee deals konden niet worden afgerond. En dat was slecht nieuws voor Saverys. Want indien er geen bestemming is voor de fondsen binnen de 24 maand moeten die terug worden uitgekeerd aan de ontleners. En dat betekent voor Saverys zoveel als verlies lijden.Om dat te vermijden zocht de Antwerpse reder-investeerder een andere oplossing. Hij vond die bij de Chinese fintech NCF Wealth. Via een zogenaamde ‘omgekeerde overname’ werd Hunter Maritime overgenomen door NCF Wealth waardoor die laatste meteen noteerde op Nasdaq. Daarbij werd de waarde van NFC, en dus ook van Hunter, bepaald op 2 miljard dollar. Maar om voorlopig onbekende redenen explodeerde de koers van het Hunter-aandeel tot tien keer zo veel.

Het werk van een gokchinees? Mogelijk. Marc Saverys zal er wellicht geen graantje kunnen van meepikken. De wetgeving omtrent een constructie zoals Hunter verbiedt dat de initiële sponsor, in casu Marc Saverys en zijn drie zonen, aandelen verkopen. Volgens de Tijd heeft de familie nu wel toestemming gevraagd om 200.000 aandelen te gelde te maken. Vraag is tegen welke koers dat zal gebeuren.