In Polen kost een ticketje Majaland 17 euro (tegenover 34 in België)

Vanaf dit weekend kunnen Polen voor 69,9 zloty of 17 euro een toegangsticket kopen voor het pretpark Majaland in Kowatny. Voor hun kleine kinderen betalen ze 10 euro. In De Panne is dat 11 euro. Studio 100 zette dit weekend officieel de deuren open van hun eerste pretpark Majaland in Polen, goed voor een investering van 20 miljoen euro. Op korte termijn wil de entertainmentgroep van Hans Bourlon en Gert Verhulst nog twee bijkomende parken openen in Polen. In totaal pompt de Vlaamse groep, samen met een Nederlandse financiële partner, 60 miljoen in het Oost-Europese land.



De tijd dat de Polen massaal afzakten naar de West-Europese bouwbedrijven, op zoek naar werk, ligt al een tijdje achter ons. De werkloosheid in het land zakte onder de 6 %. De gemiddelde Pool verdient iets meer dan 1.100 euro per maand. Studio 100 wil inspelen op die groeiende economie. In Kowatny, op 30 kilometer van de Duitse grens en 100 kilometer van Berlijn, opent het eerste Majaland. Later volgen nu nieuwe parken nabij Gdansk aan de Baltische zee en aan de rand van Warschau. De parken worden gebouwd door CFE Polen, een dochter van de Belgische bouwgroep CFE. Die moet Studio 100 de Poolse bouwtruken van de lokale markt leren kennen. Het Nederlandse Momentum Capital is daarbij de financiële partner van Studio 100.

Voor Studio 100 vormen de pretparken de belangrijkste business. Die boekten vorig jaar 72,5 miljoen euro omzet, 41 procent van het totaal.