Incasseert familie Van den Brande 84 miljoen euro extra op Armonea?

Enkele dagen terug kon u hier lezen dat de familie Van den Brande een meerwaarde incasseerde van 64 miljoen euro op de verkoop van haar 50 % participatie in de rusthuisgroep Armonea aan de Franse groep Colisée. Nu blijkt dat die laatste zelf zal worden overgekocht door het Zweedse investeringsfonds EQT van de familie Wallenberg. Na de verkoop van Armonea herinvesteerde de familie Van den Brande een deel van de opbrengst in de aankoop van Colisée aandelen. Ze verwierf daarmee 7 % van de Franse groep. Indien de operatie met EQT doorgaat kan ze met die 7 % nog eens 84 miljoen euro incasseren.



Het investeringsfonds IK, dat de Franse rusthuisuitbater Colisée in handen heeft, verkoopt die na drie jaar door. De kandidaat koper EQT is het investeringsvehikel van de familiale holding van de Zweedse miljardairsfamilie Wallenberg. Het waardeert Colisée op 2,1 miljard euro of ongeveer 15 keer de brutobedrijfswinst van Colisée. Voor IK was de Franse groep drie jaar terug 650 miljoen euro waard. Colisée baat in totaal 274 rusthuizen uit in Frankrijk, België, Spanje (onder de naam Saleta), Italië (Isenior) en China. Die rusthuizen zijn goed voor 25.000 bedden.

Armonea van zijn kant was voor gelijke delen in handen van de families Van den Brande en de Spoelberch. In tegenstelling tot Van den Brande stapte die laatste volledig uit de rusthuizengroep. De familie Van den Brande bestudeert ondertussen het akkoord met EQT, zo laat een woordvoerder weten aan de Tijd.