Investeerder Urbain Vandeurzen bijt in het zand in Lubbeek

Het ziet er naar uit dat Urbain Vandeurzen gestart is aan een mogelijks lange administratieve lijdensweg om zijn wijncentrum te bouwen in Vlaams-Brabant. De gemeente Lubbeek heeft beslist Vandeurzen geen bouwvergunning te verlenen voor de bouw van het 12 meter hoge futuristische vinificatiecentrum. Het dossier verhuist nu naar de provincie Vlaams-Brabant. Het schepencollege van Lubbeek was verdeeld over het dossier maar zwichtte ultiem voor de publieke opinie en de lokale actiegroep Lindenlandschap.



Urbain Vandeurzen legde aan zijn kasteel een wijngaard aan van één hectare. Bedoeling was dat er op de heuvelrug een centrum zou komen om er ook wijn te produceren. Het architectenbureau Eyers ontwierp daarvoor een futuristisch gebouw van 12 meter hoog met een gebogen dak van 57 op 25 meter. Op vraag van de gemeente Lubbeek werd daaraan al een eerste aanpassing gemaakt. Het belangrijkste argument voor het schepencollege om de bouwvergunning te weigeren is dat het gebouw het uitzicht van dit landschappelijk waardevol gebied zal verstoren. Een deel van het college meende echter dat het complex ook een toeristische meerwaarde kon hebben.

Enkele maanden terug vernielden onbekenden op de wijngaard van Vandeurzen meer dan 450 wijnstokken. Er werd voor meer dan 78.000 euro schade aangericht. De actiegroep Lindenlandschap distantieerde zich nadrukkelijk van die actie.