Is Marc Coucke miljardair af?

Het gaat niet goed met Perrigo, het Amerikaanse moederbedrijf van Omega Pharma. En als het niet goed gaat met Perrigo, gaat het ook niet zo goed met Marc Coucke. In 2015 werd de overname van Omega Pharma aan Coucke onder meer betaald in Perrigo-aandelen. Die waren toen 168 dollar per stuk waard, nu nog slechts 70 euro. Toch schrijven we Coucke nog niet af als miljardair. Eind maart 2016 was zijn holding Alychlo 1,3 miljard euro waard. We gaan er van uit dat dit een realistische waardering is.



Vandaag werd bekend dat John Hendrickson opstapt als CEO van Perrigo. Hendrickson werd in april vorig jaar CEO van het Amerikaanse farmabedrijf via een interne promotie. Hendrickson werkte al meer dan 25 jaar voor de groep. Zijn vertrek komt bovenop een hele reeks tegenslagen voor Perrigo. Maar misschien spelen ook persoonlijke redenen mee bij Hendrickson. De 54-jarige manager verloor eind vorig jaar zijn 20-jarige zoon. “Het was een moeilijke beslissing, maar de tijd is gekomen.” zo zegt Hendrickson in een commentaar op zijn ontslag. Hij blijft trouwens nog 60 dagen in dienst nadat de nieuwe CEO is aangesteld om zo de overgang te vergemakkelijken.

Perrigo heeft de waarde van Omega Pharma in zijn boekhouding al gehalveerd en daagde Coucke voor een arbitrage rechtbank. Recent werd bekend dat Marc Coucke nu zelf een tegenklacht heeft ingediend tegen Perrigo. Details daarover zijn niet bekend. Ondertussen daalt de intrinsieke waarde van Coucke samen met de koers van Perrigo. Theoretisch incasseerde Coucke bij de afronding van de verkoop van Omega Pharma 1,46 miljard euro waarvan 840 miljoen aan Perrigo-aandelen. Maar in zijn holding Alychlo boekte Coucke ‘slechts’ een meerwaarde van 903 miljoen euro en staan ‘slechts’ 700 miljoen euro aan aandelen ingeschreven. Ondertussen voerde Coucke tal van andere investeringen door.