Jan Clarebout: indien Wallonië niet wil gaan we naar Frankrijk

Jan Clarebout

Terwijl de Waalse pers bericht over een lokale actiegroep die zich verzet tegen de bouw van een nieuwe productie eenheid voor diepvriesfrieten van Jan Clarebout in Frameries nabij Bergen, maakt Clarebout zelf bekend dat hij een bouwaanvraag heeft ingediend om diezelfde fabriek neer te poten in het Franse Duinkerke. Maar, zo laat het bedrijf weten, dat verandert niets aan onze Belgische plannen. Toch is het voor iedereen duidelijk: indien het lokaal verzet tegen Clarebout in Frameries aanhoudt, wijkt het bedrijf uit naar Frankrijk.

Frietkoning Jan Clarebout is al sinds 2016 aanwezig in de gemeente Frameries in Henegouwen. Begin dit jaar maakte hij bekend dat hij er tussen 300 en 500 miljoen euro wou investeren in een nieuwe fabriek met een nieuwe koelruimte en een logistiek centrum. Dat zou 300 tot 500 jobs opleveren. Vooral dat laatste argument trok de lokale politici over de lijn. Maar al snel stootte het project op hevig verzet van de omwonenden. Zij vrezen dat de nieuwe fabriek geur- en geluidsoverlast met zich mee zal brengen. Dat protest zette een serieuze domper op het enthousiasme van de gemeente voor het project van Clarebout. Gisteren nog eisten een deel manifestanten manu militari inzage in een proces verbaal dat door de ambtelijke diensten was opgemaakt naar aanleiding van een klacht tegen de bouw van de nieuwe fabriek.



Precies op datzelfde moment maakte Clarebout Potatoes bekend dat het een fabriek van 140 miljoen euro wil bouwen in de Noord-Franse havenstad Duinkerke. Als de fabriek er komt, wordt ze de eerste buitenlandse site van de frietreus uit het West-Vlaamse Nieuwkerke. Ze zou in de loop van de komende vijf jaar goed zijn voor 320 banen. Maar het staat nog niet vast dat de fabriek in Duinkerke er komt. Clarebout diende een dossier in maar heeft nog geen vergunningen. Begin 2020 vindt eerst een openbare consultatieperiode plaats. Daarbij hebben de omwonenden de kans om de plannen in te kijken en vragen te formuleren. Daarna is het aan de lokale overheden om al dan niet het licht op groen te zetten. Een woordvoerder van Clarebout ontkent in de Tijd dat de Waalse frietoorlog een rol heeft gespeeld in de beslissing om naar Duinkerke te trekken. “Deze plannen staan volledig los van wat in België gebeurt en zullen ook niets veranderen aan het project in Frameries.”, zegt hij, al klinkt dat al bij al weinig geloofwaardig. Duinkerke ligt in de zogenaamde ‘potato belt’. Dat is de regio die zich uitstrekt van Noord-Frankrijk over Vlaanderen tot begin Nederland. Die regio biedt de beste landbouwgrond voor de kweek van aardappelen.