Joris Ide wil centen (en voetbal)

(Beeld: WTV-Focus)

De West-Vlaamse ondernemer Joris Ide tekent eveneens verzet aan tegen de plannen van Club Brugge om aan de Blankenbergsesteenweg een nieuw voetbalstadion annex industriegebied te ontwikkelen. Eerder deed ook al Paul Gheysens van Ghelamco dat. Bij die laatste wordt gedacht aan strategie en macht. Gheysens ziet in Club Brugge eigenaar Bart Verhaeghe een tegenstander van zijn eigen gedwarsboomde plannen om in Brussel een nieuw stadion te bouwen. Bij Ide lijkt het puur om de centen te gaan. Ide is ook samen met Marc Coucke de nieuwe eigenaar van Anderlecht. En Marc Coucke, tja, hij staat er bij en kijkt er naar…Joris Ide is eigenaar van om en bij 50 hectare gronden waar het stadion van Club moet komen. Paul Gheysens kocht een hoeve van zo’n 4,6 hectare gronden aan diezelfde Blankenbergsesteenweg. Aan De Tijd laat Joris Ide verstaan dat hij niets heeft tegen een nieuw stadion van Club Brugge, maar dat hij zich niet zomaar zal laten onteigenen. Met andere woorden, hij wil meer geld voor zijn grond.

Het nieuws kan verrassend zijn. Dit weekend riep Marc Coucke op om samen zoveel mogelijk stadions te bouwen. “Stop aan de jaloezie en onderkruiperij” tweette Coucke. De miljardair kocht recent samen met Joris Ide Anderlecht over van de familie Vanden Stock. De zet van Ide kon dan ook moeilijk zonder reactie van Coucke blijven. “Stadion-nieuws vd dag bewijst alleen dat iedereen onafhankelijk is, en dat mijn oproep v gisteren des te meer nodig is.” Zo liet hij opnieuw via Twitter weten “Ik ben fier op VersluysArena, blij dat Ghelamco-arena Gent er is, hoop dat Club snel nieuw stadion heeft en dat er nog veel clubs mogen volgen. Samen vooruit!

Wie ook ongelukkig is met de hele zaak, is ondernemersorganisatie Voka. Die hoopt dat in het slechtste geval het deelplan van het stadiondossier uit het gewestelijk plan kan worden getrokken. Dan zou de weg open liggen om alsnog het industrieterrein van 81 hectare wel te ontwikkelen, los van het stadion.