Kasteel Ertbrugge van Paul Gheysens zwaar getroffen door brand

De VRT nieuwsdienst kon videobeelden uitzenden van de brand. (Foto: VRT)

Gisteren in de vooravond is er een uitslaande brand uitgebroken in het leegstaand kasteel Ertbrugge van Ghelamco eigenaar Paul Gheysens in Wijnegem. Een groot stuk van de eerste verdieping is zwaar beschadigd geraakt. De brandweer kreeg het vuur onder controle maar moest wel heel de nacht nablussen. Het dak en de vloeren zijn zwaar beschadigd. Gheysens kocht het verkommerde kasteel vorig jaar voor een bedrag van om en bij 5 miljoen euro. Bedoeling is dat het kasteel zou worden omgebouwd tot kantoorruimte. Gheysens is eveneens eigenaar van voetbalclub FC Antwerp. Kasteel Ertbrugge en het bijhorend domein van 11 hectare ligt in de bossen tussen Deurne en Wijnegem, nabij het Bosuil stadion van FC Antwerp. Naar zijn eigen zeggen moet het kasteel de aanwezigheid van de bouwpromotor in de stad bevestigen.

De brand zou op de eerste verdieping zijn ontstaan. Het vuur was moeilijk onder controle te krijgen. Smeulhaarden bleven actief in de houten vloeren van het kasteel. Het kasteel is niet bewoond. Over de oorzaak van de brand is momenteel geen duidelijkheid. Volgens buurtbewoners waren er in de vooravond jonge vandalen te horen op het domein. De voorbije jaren was het kasteel meer dan eens het doelwit van vandalen. In maart werden vijf jongeren door de politie betrapt toen zij ramen van de stallen achter het kasteel hadden ingegooid.



Gheysens werd vorig jaar eigenaar van de site. “Het was een unieke opportuniteit. Ik zocht al lang iets moois in de buurt van het Antwerp stadion. Dit kasteel heeft alles.” zo zei hij toen. Het kasteel, inclusief bijgebouwen en het bosdomein van 11 hectare, stond sinds 2019 te koop. Het veilinghuis Sotheby’s formuleerde een vraagprijs van net geen 5 miljoen euro. Hoeveel Gheysens betaalde, is niet bekend. “Het is een juweeltje dat alleen wat opfrissingen nodig had.” aldus nog Paul Gheysens in 2020. “Het was goed gerenoveerd en onderhouden. Met minimale inspanningen hebben we het nog mooier kunnen maken.” Gheysens is de eigenaar van de bouwgroep Ghelamco onder meer bekend van het gelijknamige voetbalstadion in Gent. In Polen is de groep een van de belangrijkste vastgoedontwikkelaars.