UPDATE – Marc Coucke bestudeert Neerpede voor nieuw voetbalstadion

We hebben het eind vorig jaar al voorspeld. Marc Coucke bestudeert plannen om in Neerpede een nieuw voetbalstadion neer te poten. Coucke liet uitrekenen dat er aan het oefenterrein van Anderlecht ruimte is voor een nieuw stadion van 30.000 zitjes. Het terrein ligt in een deelgemeente van Anderlecht, naast de Brusselse ring en is ontsloten door twee metrostations. Het gebied is grotendeels ingekleurd als recreatiegebied en is geen landbouw- of woonzone. Alles lijkt dus in het voordeel van Neerpede te pleiten. En als er wordt gebouwd dan met de Oostendse bouwgroep Versluys, voor de helft in handen van Marc Coucke.



Coucke onthult zijn ambitie in een reportage die de VRT van hem maakte voor de uitzending Pano die morgen op antenne gaat. Daarmee lijkt de cirkel rond de overname van Anderlecht zich langzaam maar zeker te sluiten. Ghelamco-eigenaar Paul Gheysens wou Anderlecht kopen om alsnog zijn Eurostadion op de Heyzel er door te duwen. Coucke dwarsboomde die plannen echter door onder de neus van Gheysens Anderlecht op te kopen. Het Eurostadion was daarmee meteen verleden tijd. Een renovatie van het huidige stadion zou duurder uitvallen dan een nieuw complex. De gemeente Anderlecht heeft ook al een nabestemming voor het huidige stadion in het centrum van de gemeente. Het zou een gemengd complex worden van winkels en residenties met ook een schooltje. In Neerpede moeten wel nog wat aansluitende stukken grond worden gekocht van het Brussels gewest.

UPDATE

De Anderlechtse burgemeester Eric Tomas, PS, regaeert verrast op de plannen van Marc Coucke. ‘Onmogelijk’, zo is zijn eerste reactie. ‘Ik was verbaasd dat RSCA teruggreep naar een idee dat we meer dan tien jaar geleden achter ons gelaten hebben. Het verwondert me dat dit dossier weer aan de oppervlakte is gekomen. Eigenlijk is een verbouwing van het huidige Constant Vanden Stockstadion de enige concrete mogelijkheid. Dat heb ik Coucke ook gezegd. Nu is Neerpede geen oplossing meer.’