Marc Coucke en Christian Teunissen geloven in de grotten van Han

Het hotel Grenier des Grottes.

Investeerder Marc Coucke en Xior-topman Christian Teunissen hebben samen voor gelijke delen het hotel Grenier des Grottes in Han-sur-Lesse gekocht. Het hotel met 42 kamers is sedert het eind van de vorige eeuw mee in handen van de Antwerpse familie Hendrickx. Coucke en Teunissen willen het hotel helemaal vernieuwen en in het verlengde leggen van de uitbouw van de toeristische infrastructuur in Durbuy. Het hotel in Han is net als de hele regio verankerd in de toeristische trekpleister gevormd door de grotten van Han. Dat complex wordt al enkele jaren vernieuwd. Teunissen en Coucke leerden elkaar kennen door de samenwerking bij de uitbouw van de tearoom keten Désirée de Lille. Onder de korte naam Désirée bouwen beiden de keten uit met vestigingen in Antwerpen, Durbuy, deze zomer op de Oosteroever in Oostende en daarna in Han-sur-Lesse.

Het hotel in het centrum van Han was duidelijk toe aan een tweede adem. Die lijkt nu gevonden te zijn. Tegen het najaar moet het hotel van 42 kamers helemaal gerenoveerd worden. In het nieuwe hotel komen een restaurant en dus ook een vestiging van de tearoomketen Désirée. Teunissen kocht eerder al het luxehotel Château de Vignée in Rochefort. Toerisme is voor hem een diversificatie naast het beheer van de beursgenoteerde keten van studentenkamers Xior. Han-sur-Lesse is dan weer samen met Durbuy de populairste bestemming van de Ardennen, vooral dankzij de befaamde grotten en het nabijgelegen wildpark.



Al enkele jaren wordt geïnvesteerd in de vernieuwing van de grotten van Han. Die plannen werden niet enkel doorkruist door corona maar ook door de zware overstromingen van de Lesse vorig jaar. In 2020 viel de omzet van de grotten terug van 8,9 naar 6,3 miljoen euro. Er werd een verlies geboekt van 0,8 miljoen euro. De toeristische infrastructuur in de regio kende eind 2020 een boost met de opening van het nieuwe hotel Mercure in Rochefort, goed voor 141 kamers.