Marc Coucke en Luc Verelst in de pijplijn voor megadeal met Tusk

Indien alles volgens plan verloopt incasseert Marc Coucke 125 miljoen euro op de verkoop van het farmabedrijf Tusk Therapeutics aan het Zwitserse Roche. Voor de investeerder Luc Verelst zit er zelfs 300 miljoen euro in de pijplijn. Die voorwaardelijke wijs heeft te maken met het toekomstig succes van Tusk. Indien het bedrijf zijn beloftes waarmaakt inzake kankerbebstrijding legt Roche 655 miljoen euro op tafel.



Marc Coucke is op twee manieren mede-eigenaar van Tusk. Rechtstreeks controleert hij 9 % van Tusk. 75% van de specialist in immunotherapie is in handen van het investeringsfonds Droia. Coucke controleert 13 % van Droia. Luc Verelst is de initiatiefnemer en grootste aandeelhouder van het fonds dat zich toelegt op kankerbestrijding. Een kleinere aandeelhouder is Emiel Lathouwers. Die kan 20 miljoen euro incasseren op de verkoop van Tusk.

Dat bedrijf zag vier jaar terug het levenslicht en legt zich toe op immunotherapie als kankerbestrijding. Roche legt meteen 70 miljoen euro op tafel en engageert zich tot 655 miljoen wanneer Tusk slaagt. JanWillem Naesens van Droia is daarvan overtuigd. “Er zijn risico’s aan dit programma verbonden, maar het is een behandeling die breed inzetbaar is. Lukt de behandeling niet voor één vorm van kanker, dan kan ze wel nog voor een andere vorm slagen.” zegt hij in de Tijd.