Maurice De Velder doet het weer

De omstreden media investeerder Maurice De Velder, vroegere eigenaar van de groep Think Media, komt opnieuw in opspraak. In 2012 kocht hij via zijn vennootschap Kouter de voormalige Renaultgarage aan de tunnelplaats in Antwerpen. Hij legde daarvoor 5,8 miljoen euro op tafel. Onmiddellijk daarna verkocht hij de site aan de ook al in opspraak gekomen groep Land Invest voor 9 miljoen euro. Die pootte op de site de zogenaamde Lins Tower neer, een veel groter project dan was gepland. Renault had bedongen dat het recht had op een supplementaire betaling als de nieuwe ontwikkeling door de NV Tunnelplaats toeliet er een groter project te realiseren. Die extra betaling kwam neer op bijna twee miljoen euro. Maar De Velder betaalde die blijkbaar niet. Een vonnis van de Ondernemingsrechtbank in Brussel veroordeelt hem nu tot die betaling.



Of De Velder Renault nu wel zal betalen? “Het is geregeld”, zegt in de kranten. Of geregeld ook betekende dat hij Renault betaald had, wilde hij niet gezegd hebben: “De partners hebben een regeling getroffen onder elkaar.”

De Velder, een zoon van een Brusselse slachthuisexploitant, bouwde in de jaren negentig de mediagroep Think Media uit, dat onder meer P-Magazine uitgaf en actief was in buitenreclame. De Velder is als zakenman omstreden en werd in 2008 in eerste aanleg veroordeeld voor valsheid in geschrifte, misbruik van vennootschapsgoederen, misbruik van vertrouwen en witwaspraktijken. In beroep maakte hij echter gebruik van de zogenaamde afkoopwet en wist hij een schikking te treffen. De Velder is vandaag nog altijd actief in buitenreclame. Zijn vennootschap Mediageuzen omvat ook nog de website P-Magazine.