MEDIA – Familie De Nolf keert 10 miljoen euro kapitaal uit aan zichzelf

Rik De Nolf. (Foto: Belga Images)

Koinon, de vennootschap waarmee de familie De Nolf haar belang van 71 % in Roularta Media Group controleert, voert een kapitaalvermindering van 10 miljoen euro door. De kapitaalvermindering dateert van 14 december vorig jaar maar werd nog niet uitgevoerd op het moment dat de balans werd opgemaakt. Veel impact op de jaarrekening heeft de operatie niet. Koinon boekte vorig jaar immers 8 miljoen euro winst. Die winst is in hoofdzaak een gevolg van de dividenden die Roularta uitkeert. Koinon draagt wel nog een overgedragen verlies mee van 33 miljoen euro. Dat is dan weer een gevolg van de eerdere aanpassing van de balans aan de koersevolutie van Roularta.Roularta Media Group is bekend als uitgever van de weekbladen Knack en Trends en een hele waaier magazines in Duitsland en Nederland. De groep is ook eigenaar van Kanaal Z en controleert 50% van de Tijd. De kapitaalverlaging nu van 10 miljoen euro wordt evenredig verdeeld over de aandeelhouders. In totaal participeren vier gezinnen van de familie De Nolf in de vennootschap.

Roularta zelf had vorig jaar aanzienlijk te lijden onder oplopende kosten, onzekere inkomsten en boekhoudkundige effecten. De brutobedrijfswinst of ebitda van de Roeselaarse uitgever daalde met zowat 7 miljoen of 18,5 procent tot 30,1 miljoen euro. De omzet steeg wel nog met 14,3 procent tot 343 miljoen euro en dat vooral als gevolg van nieuwe overnames. Een minpost was alvast de participatie van Roularta in de vastgoedsite Immovlan. Daarop werd een bijzondere waardevermindering geboekt van 5 miljoen euro op de historische klantenportefeuille van de vastgoed website. Zonder het effect van de overnames daalde de omzet van de mediamerken met 2,7 procent, en de reclame-inkomsten met 6,5 procent. Tegelijk leidden die overnames tot een negatieve kasstroom van 22,2 miljoen euro. Roularta zag zijn cashberg vorig jaar slinken van 106,7 naar 84,5 miljoen euro. Het bedrijf nam vorig jaar onder meer het Nederlandse New Skool Media over, evenals de resterende 50 procent van beursorganisator 50+ Beurs & Festival BV. Het mediabedrijf verwacht ook dit jaar druk op de reclame-inkomsten en een negatieve impact van de economische onzekerheid op de abonnementsinkomsten. Het dividend van de beursgenoteerde groep bleef behouden op 1 euro bruto per aandeel.

Met Koinon investeert de familie De Nolf ook in een aantal Nederlandse fondsen en controleert het 33 % van het belevingscentrum Historium in Brugge die het samen beheert met de familie Claeys. Met Koinon controleert De Nolf ook 12 % van Truncus I, een investeringsfonds van de family office van de familie Van Geet.