MEDIA – Familie De Nolf wil “Het Belang van West-Vlaanderen” worden

Is er een Limburger bij?” Dat is de meest gehoorde zin op de redactie van de krant “Het Belang van Limburg”, decennialang het paradepaardje van de Limburgse familie Baert, volledig gefocused op Limburg. De West-Vlaamse uitgever Roularta, verankerd in het West-Vlaamse Roeselare, is daar een beetje jaloers op, op de impact die “Het Belang” heeft in zijn provincie. Met “Dé Krant van West-Vlaanderen” wil Roularta, in handen van de West-Vlaamse familie De Nolf, een gelijkaardige impact creëren in de kustprovincie. De regionale krant wordt herwerkt tot een provinciale weekendkrant die toonaangevend wil worden in zijn regio. Het aantal verschillende edities wordt wel teruggebracht van 8 naar 5. “Is er een West-Vlaming bij?” wordt dus een veelgehoorde vraag in Roeselare.



Wie de Vlaamse media analyseert komt dikwijls tot de conclusie dat de redacties focus missen in deze overweldigende tijden van digitaal nieuws. Dat gemis aan focus valt misschien nog het minst op bij de regionale media. Die zijn letterlijk en figuurlijk afgelijnd en weten dus waar ze moeten mee bezig zijn. Bij Roularta lijken ze die boodschap begrepen te hebben. Roularta, gevestigd in Roeselare en uitgever van onder meer Knack en De Zondag, geeft momenteel acht regionale bladen uit in haar thuisprovincie, van Het Brugsch Handelsblad via diverse edities van De Weekbode en Het Wekelijks Nieuws tot De Zeewacht Kust. Die verschijnen iedere vrijdag onder de eigen naam, zij het op de voorpagina vergezeld van het logo KW. Maar de naam Krant van West-Vlaanderen prijkt op geen enkele van die uitgaven.

Daar komt dus verandering in, zegt redactiedirecteur Pascal Kerkhove in De Standaard. “Dé Krant van West-Vlaanderen wordt onze hoofdtitel. Een nieuwe provinciale krant dus, met daarnaast niet langer acht maar vijf lokale kranten. Die behouden hun naam, zoals bijvoorbeeld De Weekbode Roeselare-Izegem-Tielt. In die lokale kranten focussen we zoals nu op familienieuws, het verenigingsleven en de lokale politiek.” Vanaf volgende vrijdag, 10 januari, krijgen alle abonnees dus ‘Dé Krant Van West-Vlaanderen’ in de bus, met hetzelfde provinciale nieuws. Binnenin vinden ze hun lokale krant met het nieuws uit de eigen straat of gemeente.