Miljardair Filiep Balcaen betaalt (ongeveer) 200 miljoen euro voor 22 % van Recticel

Filiep Balcaen

De investeerder Filiep Balcaen heeft zich dit weekend getoond als de nieuwe referentie aandeelhouder van de beursgenoteerde Wetterse hardschuimproducent Recticel. Balcaen kocht een belang van 22 % in Recticel over van de Oostenrijkse groep Greiner. Hij betaalde daarvoor om en bij 200 miljoen euro wanneer we de koers van het aandeel vandaag bekijken. Een concreet overnamebedrag is niet genoemd. Cijfers zijn bij Balcaen altijd een beetje moeilijk. De miljardair werkt onder meer via de holding Baltisse. Die boekte in 2020 een verlies van 88 miljoen tegenover een winst van 71 miljoen het jaar daarvoor. Maar centraal staat de Luxemburgse holding Enterhold. En de laatst gepubliceerde balans van Enterhold dateert van 2019. Juiste cijfers over Balcaen zijn dus wellicht enkel bekend aan intimi en bankiers. Zijn tussenkomst bij Recticel moet in elk geval voor wat rust zorgen in het bedrijf uit Wetteren.

64 % van de aandelen van Recticel bevinden zich via de beurs bij het brede publiek. Er is dus geen echte meerderheidsaandeelhouder. De holding Bois-Sauvage van de familie Pacquot was tot voor kort referentie aandeelhouder van het bedrijf met een belang van 27 %. Maar vorig jaar verkocht die zijn pakket aandelen onverwachts aan de Oostenrijkse groep Greiner. Die wou de controle verwerven over het bedrijf. De directie van Recticel verzette zich echter tegen die plannen en hield vast aan haar onafhankelijkheid. Met dat doel voor ogen werd op zoek gegaan naar een zogenaamde ‘witte ridder’. Die is nu gevonden in de figuur van Filiep Balcaen. Hij wordt de nieuwe sterke man van het bedrijf dat is gespecialiseerd in de verwerking van hard schuim.



Recticel heeft enkele moeilijke jaren achter de rug. De bedreiging van Greiner kon enkel worden afgeweerd door de aandeelhouders kalm te houden met meer opbrengsten. Die werden gezocht in de verkoop van een aantal afdelingen van de groep. Zo werd eind vorig jaar beslist de slaapdivisie matrassen en lattenbodems bekend onder de namen Beka en Lattoflex te verkopen aan het Portugese Aquinos. Die verkoop moet 122 miljoen euro opbrengen. Daarvoor al werd bekend dat de divisie industriële schuimen verkocht werd aan het Amerikaanse Carpenter, voor 656 miljoen euro. Recticel plooit zich volledig terug op zijn productie van isolatiemateriaal voor de bouwsector. De opbrengst van de twee verkochte afdelingen zal worden uitgekeerd als een speciaal dividend aan de aandeelhouders. Als nieuwe grootste aandeelhouder kan Balcaen daarmee meteen een kwart van zijn investering in Recticel terug verdienen. Dat scheelt dus al een slok op een borrel. Verwacht wordt dat Balcaen en zijn team operationeel een stem zullen eisen in de toekomst van het bedrijf.