De Brusselse ondernemer Nicolas D’Ieteren koopt 16,7 procent van het gelijknamige beursgenoteerde bedrijf over van zijn neef Olivier Périer. De transactie heeft een waarde van 2 miljard euro en wordt mee gefinancierd door een uitzonderlijk dividend van 4 miljard euro dat wordt uitgekeerd door D’Ieteren dochter Belron, de holding boven de groep Carglass. Na de operatie zal Nicolas D’Ieteren 50,3 procent controleren van het familiaal bedrijf. Op termijn verdwijnt Olivier Périer volledig uit het bedrijf. Beide neven hebben hun aandelen in het bedrijf geërfd, Nicolas D’Ieteren van wijlen zijn vader Roland, Olivier Périer van zijn nu 80-jarige moeder Catheline, de zus van Roland. Met de transactie stijgt het vermogen van de familie Nicolas D’Ieteren naar 6,1 miljard euro, goed voor de vierde plaats in onze lijst. Het vermogen van Olivier Périer stijgt naar 5 miljard, goed voor de vijfde plaats.
De naam D’Ieteren is onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van de auto. De grote doorbraak komt er voor de familie kort na de Tweede Wereldoorlog, wanneer de vader van Catheline Périer-D’Ieteren een importcontract tekent voor de legendarische Kever van de groep Volkswagen. Daarna volgen andere merken. In 1953 start de familie in Vorst met de assemblage van Kevers. Drie jaar later wordt de eerste verhuur van wagens opgestart, ook met het oog op de Wereldexpo in Brussel van 1958. Vorst wordt meteen ook de standplaats van de Audi fabriek die precies nu zijn deuren gaat sluiten.
Begin 1975 overlijdt Pierre D’Ieteren op 63-jarige leeftijd bij een auto-ongeval. Hij zat aan het stuur van een Audi. Zijn tweede vrouw en hun dochter komen ook om het leven. Zoon Roland en dochter Catheline, de twee kinderen uit zijn eerste huwelijk, verdelen de aandelen onder elkaar. Deze zesde generatie betekent ook de komst van de op dat moment 33-jarige Roland D’Ieteren die lange tijd de sterke man zal zijn van de familie. Hij is ook de grootste aandeelhouder van het bedrijf, samen met zijn zus Catheline. Catheline D’Ieteren is van opleiding kunsthistorica. Ze was hoogleraar en nu ereprofessor in haar discipline aan de Franstalige Brusselse universiteit ULB. Ze verwierf academische faam als experte in de restauratie en de bewaring van kunst en als specialiste in de Vlaamse schilderkunst uit de 15de tot de 17de eeuw. De Vlaamse Primitieven genieten haar voorkeur boven het bedrijf. Haar echtgenoot, Maurice Périer, wordt in haar plaats beheerder van het bedrijf D’Ieteren.
Roland D’Ieteren bouwt het beursgenoteerde familiebedrijf uit tot een miljardenbedrijf. In 1989 neemt D’Ieteren verhuurbedrijf Avis Europe over. 22 jaar later wordt dat met een belangrijke meerwaarde verkocht. In 1999 volgt de overname van Belron, het bedrijf dat met de groep Carglass de wereldleider is op het vlak van de herstelling en vervanging van voertuigruiten. Belron groeit door van traditionele autoruitvervanger naar een dienstverlener met verzekeringsmaatschappijen als klant. De groep wordt de cash cow van broer en zus D’Ieteren. (lees verder onder de foto)
Roland D’Ieteren overlijdt in 2020 aan corona, enige tijd nadat hij de dagelijkse leiding heeft doorgegeven aan zijn zoon Nicolas en Cathelines zoon Olivier, allebei enige kinderen. De D’Ieteren aandelen blijven op dat moment binnen de zevende generatie van de familie. In 2014 worden de neven allebei ondervoorzitter van de groep D’Ieteren, ter vervanging van de man van Catheline. Die zit dan meer dan 36 jaar in de raad van bestuur en heeft de leeftijdsgrens van 75 jaar bereikt. Nu stapt de familie Périer dus uit het bedrijf en verzilvert de zoon Olivier zijn aandelen grotendeels.
De familie D’Ieteren-Périer beheert haar vermogen met de familieholding SPDG (Société de Participation et de Gestion). Die investeert buiten de autosector, zoals in vastgoed, architectuur en design. Sinds 2007 beheert de zoon van Catheline het familiefortuin. Olivier Périer is architect van opleiding maar schoolt zich bij in financieel beheer. Zijn interesse gaat onder meer uit naar alternatieve energie productie.