Miljonair Mohammad Zahoor koopt twee gevechtsvliegtuigen voor Oekraïne (en komt naar België)

Mohammad Zahoor en zijn echtgenote Kamaliya. (Foto: Sergey Gritsenko via Wikipedia Commons)

De Brits-Oekraïense zakenman Mohammad Zahoor heeft twee gevechtsvliegtuigen gekocht om de Oekraïense strijdkrachten te helpen in de voortdurende oorlog tegen Rusland. Multimiljonair Zahoor is gehuwd met Kamaliya, een populaire Oekraïense zangeres. Het echtpaar was al betrokken bij het mobiliseren van fondsen en het helpen hervestigen van vluchtelingen uit het land in het Verenigd Koninkrijk en andere delen van Europa. Zahoor is ook partner van de Belgische vastgoedspecialist Ignace Meuwissen. Samen met De Rijkste Belgen organiseert Meuwissen binnen enkele weken twee events in België waar ook Zahoor en zijn echtgenote zullen op aanwezig zijn. De opbrengst van beide events, waarover later meer nieuws volgt, gaat eveneens naar Oekraïne.

De 66-jarige Zahoor kocht de vliegtuigen, vermoedelijk straaljagers, na gesprekken met Oekraïense functionarissen. Zijn vrouw, Kamaliya, zei in een interview met Oekraïense media dat haar man aanvankelijk terughoudend was om zijn militaire hulp bekend te maken, maar nu “heeft Zahoor me groen licht gegeven om het te vertellen”. Naast de gevechtsvliegtuigen, aldus Kamaliya, is haar man momenteel ook bezig met de bouw van een huisvestingsproject van 1 miljoen Britse pond voor Oekraïense vluchtelingen in Duitsland. Oekraïense functionarissen bevestigen dat ze op de hoogte zijn van de plannen van Zahoor om de vliegtuigen te doneren. Om veiligheids- en vertrouwelijkheidsredenen kunnen ze echter niet in details treden.De Zahoors wonen al een aantal jaren in Hampstead in Noord-Londen en de Oekraïense hoofdstad Kiev. Kamaliya lanceerde haar muzikale carrière negen jaar geleden in Engeland. In 2013 waren ze te zien in ‘Meet the Russians’, een Britse realityshow geproduceerd door Fox TV over vermogende zakenmensen uit Rusland en de voormalige Sovjet-Unie die in Londen wonen. Mohammad Zahoor, die in de jaren zeventig als student uit Pakistan in Oekraïne aankwam, is de oprichter en eigenaar van de ISTIL-groep, waarvan de activa op een bepaald moment een staalfabriek in Donetsk omvatten die in 2009 voor naar schatting 900 miljoen euro werd verkocht aan de Russische oligarch Vadim Varshavsky. Hij is ook de voormalige eigenaar van de Engelstalige krant de ‘Kyiv Post’, die hij datzelfde jaar kocht en in 2018 verkocht.

Diplomatieke bronnen zeggen dat Zahoor in het verleden slaags was geraakt met een aantal Oekraïense functionarissen nadat hij vermeende wanpraktijken in een defensiecontract had aangeklaagd. In een eerder gesprek met onze redactie stelde Zahoor dat het tijd is om niet te langer zwijgen. “We moeten partij kiezen. Ik kies openlijk de kant van Oekraïne, want na het zien van berichten in Westerse, Oekraïense en Russische media, kan ik zien wie de waarheid spreekt.”

Zahoor is partner van Ignace Meuwissen inzake vastgoedtransacties. Half juni komt hij met zijn echtgenote naar België voor twee charity events georganiseerd door zijn stichting “Care for Ukraine” in samenwerking met De Rijkste Belgen. We brengen daarover de komende dagen meer details. U kan hier alvast het interview herbekijken dat onze redactie half maart had met Mohammad Zahoor.