Mohawk schaduw daalt neer over Filiep Balcaen (en Bernard Thiers)

De Amerikaanse multinational Mohawk gaat momenteel door zwaar weer. De Amerikaanse groep overkoepelt een aantal grote vloerbedekkingsbedrijven waaronder het Vlaamse Unilin en het Waalse Spano. Tegen Mohawk wordt momenteel een onderzoek gevoerd naar vervalsing van omzetcijfers. In het tweede coronakwartaal van 2020 boekte de groep een verlies van 48 miljoen dollar tegenover nog een winst van 202 miljoen dollar in dezelfde periode van 2019. De omzet viel met 20 % terug tot 2 miljard dollar. Filiep Balcaen controleert samen met zijn holding Enterfloor 3,3 % van Mohawk. Daarmee is hij na CEO Jeffrey Lorberbaum de grootste private aandeelhouder van de groep. Meteen is hij ook bestuurder van de Amerikaanse groep. Nog begin maart tijdens de coronacrisis kocht Balcaen tegen de stroom in voor 25 miljoen dollar bijkomende Mohawk-aandelen. In diezelfde periode verkocht Lorberbaum voor bijna 9 miljoen dollar aandelen. Globaal kijkt Balcaen aan tegen een potentieel verlies van 90 miljoen dollar op zijn Mohawk-aandelen.Enkele weken terug kwam het nieuws dat er een klacht was geformuleerd tegen Mohawk wegens vervalsing van omzetcijfers sedert 2017. Die klacht zou zijn ondersteund door de getuigenis van een werknemer van het bedrijf. Het nieuws raakte wat ondergesneeuwd in coronatijden. Maar vorige week riepen twee advocatenkantoren op tot een zogenaamde class action tegen het bedrijf. Individuele aandeelhouders kunnen zich aansluiten bij een collectieve klacht voor schadevergoeding. Nu blijkt dat ook de SEC, de Amerikaanse beurswaakhond, en de Amerikaanse federale overheid een strafonderzoek hebben opgestart.

Dat is slecht nieuws voor Filiep Balcaen die als bestuurder van Mohawk mee aansprakelijk kan zijn. In 2014 verkocht Balcaen zijn bedrijf IVC, een producent van vinylvloeren, aan Mohawk voor 1,2 miljard dollar, inclusief de schulden. 10 % van de overnameprijs werd uitbetaald in Mohawk-aandelen, op dat moment goed voor 100 miljoen euro. Meteen werd Balcaen ook bestuurder van de Amerikaanse multinational. Maar de band tussen Mohawk en Vlaanderen gaat nog dieper. (Lees verder onder de foto)

Filiep Balcaen

Mohawk omvat in België naast IVC ook Unilin en de spaanplatenmaker Spano. Het kocht Unilin, het bedrijf achter de bekende Quick-Step-vloeren, in 2005 voor 2,2 miljard euro. Spano werd in 2013 overgekocht. Ook in het management van Mohawk zijn Belgen aanwezig. Paul De Cock staat aan het hoofd van de divisie Noord-Amerika van Mohawk, met 4 miljard van de 9,5 miljard dollar omzet in 2019 de grootste afdeling van de groep. Bernard Thiers leidt al sinds 2009 Unilin en de divisie Rest of the World (ROW), goed voor nog eens 2 miljard dollar omzet. Thiers verdient zonder bonussen 1,23 miljoen dollar per jaar. Paul De Cock staat voor 1,86 miljoen dollar verloning.