NETWERK: Cédric Frère benoemd tot bestuurder bij Fondation Saint-Luc

Cédric Frère

De 33-jarige Cédric Frère, kleinzoon van de miljardair Albert Frère, is benoemd tot bestuurder van de Fondation Saint-Luc. Deze laatste stroomlijnt de private giften naar het universitaire ziekenhuis Saint-Luc, verbonden aan de Franstalige katholieke universiteit UCL. Cédric Frère komt er in het gezelschap terecht van de Rijkste (Franstalige) Belgen.Het ziekenhuis Saint-Luc bouwt momenteel in Ukkel een nieuw psychiatrisch centrum dat in 2020 de deuren moet openen. De kinderafdeling van die nieuwe eenheid wordt betaald door de Fondation Roger de Spoelberch met zetel in het Zwitserse Genève. Wijlen burggraaf Roger de Spoelberch was één van de grote aandeelhouders van de brouwerij AB Inbev en daarmee lid van de Rijkste Belgische families. Hij was getrouwd met gravin Elisabeth de Jonghe d’Ardoye, burgemeester van Londerzeel van 1946 tot 1963.

Fondation Saint-Luc leunt fors aan tegen Bank Degroof Petercam, de vermogensbankier van de klassieke Franstalige rijkste families

In de Fondation Saint-Luc ontmoet Cédric Frère onder meer Nicolas Boël, Nicolas Lhoist en Brigitte Ullens de Schooten. Allen vertegenwoordigers van de klassieke Franstalige vermogende families. Een andere bestuurder is Michel Peterbroeck, vroegere bestuurder van beursmakelaar Petercam. Die laatste ging op in de Bank Degroof Petercam. De vroegere CEO van die vermogensbank, Regnier Haegelsteen, is nu voorzitter van de Fondation Saint-Luc. Ook Patrick Parmentier is er bestuurder. Parmentier is onder meer ook bestuurder bij de VO Group, de projectontwikkelaar die op de hippodroom van Watermaal-Bosvoorde een nieuw stadskwartier wil uitbouwen. Jacques van Rijckevorsel, familiaal gelieerd met de familie Janssen, is dan weer voorzitter van de raad van bestuur van Saint-Luc maar ook van de belangrijke vastgoedontwikkelaar Cofinimmo.

Cédric Frère werd in 2015 bestuurder van de holding GBL, de sleutelholding uit de groep van Albert Frère. Cédric is de zoon van Gérald Frére, samen met zijn zus Ségolène de twee kinderen en erfgenamen van Albert Frère. Die laatste nam in 2015 op toen 89-jarige leeftijd afscheid van de holding. GBL staat voor een beurskapitalisatie van 14,6 miljard euro. De groep kwam recent negatief in het nieuws. Het Frans gerecht onderzoekt of de bouwgroep Lafarge, waarin GBL participeert, in Syrië IS heeft gefinancierd in ruil voor bescherming van zijn cementfabrieken.