NETWERK – Fondation Charles-Albert Frère: de vertrouwelingen van Albert Frère

Albert Frère

In 1999 overleed de 19-jarige Charles-Albert Frère. Zijn BMW crashte op een verkeerslicht. Charles-Albert Frère was de jongste zoon van de Waalse miljardair baron Albert Frère. Een jaar na zijn overlijden riep zijn vader de vzw Charles-Albert Frère in het leven. Die vzw financierde onder meer een dagcentrum voor jongeren met psychische moeilijkheden in Marcinelle, een afdeling van het ziekenhuis van Charleroi. De vzw Fondation Charles-Albert Frère beschikt over 43 miljoen euro likwiditeiten. De vzw richt nu op zijn beurt een gelijknamige juridische Stichting op. Een analyse van de bestuurders van die welwillende structuren leert iets over het netwerk van de familie Frère. Dat netwerk gaat van Anne Dimillo, de persoonlijke secretaresse van Albert Frère, tot de burgemeester van Knokke Leopold Lippens.

De nu 92-jarige Albert Frère trouwde in 1949 met Nelly Depoplimont met wie hij in 1951 zijn eerste zoon Gérald kreeg. Nelly Depoplimont overleed in 1990 op 70-jarige leeftijd. Albert Frère was ondertussen van haar gescheiden. In 1976 hertrouwde hij met Christine Hennuy. Samen kregen ze een dochter Ségolène, geboren in 1977 en een tweede zoon Charles-Albert, geboren in 1980. Volgens sommige bronnen kampte Charles-Albert met persoonlijke problemen en stapte hij in 1999 uit het leven.Cédric Frère

Nu zijn zowel de echtgenote als de twee kinderen Gérald en Ségolène van Albert Frère bestuurder van de vzw. Vorig jaar werd zijn kleinzoon Cédric ook bestuurder. Eerder dit jaar was er publieke opschudding wanneer Cédric zijn vader Gérald opvolgde als regent van de Nationale Bank. Bij de vzw volgde Cédric de advocaat Pierre Van Ommeslaghe op. Die zetelde in de vzw als vertrouweling van Albert Frère. Van Ommeslaghe is een topadvocaat. Eén van zijn cliënten is de 69-jarige Franse miljardair Bernard Arnault, de topman van de luxegroep LVMH (met merken als Louis Vuitton, Bulgari, Moët & Chandon en Christian Dior) en een van de rijkste mensen op aarde. Samen met Arnault controleert Albèrt Frère Cheval Blanc, één van de meest prestigieuze wijndomeinen in Frankrijk.

Victor Delloye

Een ander nieuwkomer is Victor Delloye. Die volgde dit jaar de notaris Vincent Van Droogenbroeck op. De 65-jarige Delloye is tot op vandaag de strategische rechterhand en vertrouweling van Albert Frère. Philippe Bossard staat dan weer aan het hoofd van één van de belangrijkste advocatenkantoren in Charleroi. Anne Dimillo is de persoonlijke secretaresse van Albert Frère. Ze houdt zowel zijn agenda bij als de prijslijsten van Cheval Blanc. Ze schrijft zijn persoonlijke brieven uit.

Ook emeritus professor Patrick De Coster is bestuurder van de vzw. De Coster was medisch directeur van de universitaire ziekenhuizen van Namen en Louvain-la-Neuve. Hij begeleidt de investeringen in de medische projecten. Eén van die projecten is de stoeterij Eclaircie waar terminale jongeren kunnen verblijven. Eclaircie ligt in Gerpinnes, de thuisbasis van de familie Frère. De stoeterij wordt beheerd door Béatrice De Rudder, echtgenote van Gérald Frère en ook bestuurder van de vzw.

Léopold Lippens

De laatste en meest in het oog springende bestuurder is ongetwijfeld de burgemeester van Knokke Léopold Lippens, de broer van de vroegere sterke man van Fortis Maurice Lippens. Albert Frère heeft een voorliefde voor de mondaine badstad Knokke. De burgemeester is zijn persoonlijke vriend.

Indien iedereen die ons leest, ons ook steunt, staan we een stuk sterker. U kan dat doen vanaf één euro. En het duurt slechts één minuut. Alvast bedankt.