Nick Van der Schueren: kasteeleigenaar tegen wil en dank

De ondernemer Nick Van der Schueren is de nieuwe eigenaar van het kasteel van Rivieren in Gelrode nabij Aarschot. En dat een beetje tot zijn eigen verrassing. De site met een park van 10 hectare, ook wel gekend als ‘het misdaadkasteel’, werd openbaar verkocht door het ministerie van Financiën. Minimuminzet was 1 miljoen euro. En het was precies dat bedrag wat Van der Schueren bood. Meer had hij ook niet. Tot zijn verrassing volgde geen hoger bod en dat alhoewel er 17 inschrijvingen voor de veiling waren. De uitdagingen voor de nieuwe eigenaar zijn dan ook niet min: renovatie van het pand, installatie van een verwarmingssysteem en een oplossing zoeken voor het binnenzwembad en de veranda die de vorige eigenaars zonder vergunning hebben aangebouwd.



Nick Van der Schueren runt een bedrijf dat zich toelegt op de handel in tweedehands bussen. Hij kent het kasteel van Rivieren goed met zijn 30 kamers en acht badkamers. Hij huurde het kasteel van 2006 tot 2010 met de ambitie er een bed and breafast in onder te brengen, een project dat hij wel heeft moeten stopzetten. Het is de bedoeling het kasteel nu terug uit te bouwen als B&B met feestzalen.

Van der Schueren huurde het kasteel van het Antwerpse bedrijf ACLN, waar hij zelf niets mee te maken had. ACLN bleek de spil te zijn in een zwaar fraudedossier met allerlei witwaspraktijken. U kon hier al in detail kennis maken met ACLN. Uit het gerechtelijk onderzoek bleek dat het kasteel ter Rivieren was gekocht met zwart geld. Het geheel werd daarop in 2008 verbeurd verklaard en 10 jaar later door de FOD Financiën openbaar te koop aangeboden.