Wanneer u echt een kasteel wil bezitten, moet u zeker uw oog laten vallen op het kasteel Ter Rivieren in Gelrode nabij Aarschot. Op 11 december wordt het gerenoveerde kasteel te koop aangeboden door de FOD Financiën met als inzetprijs één miljoen euro. Opmerkelijk weinig dus. Het kasteel ligt in een park met een totale oppervlakte van 10 hectare. De oorspronkelijke gebouwen dateren uit de 13de eeuw, maar het huidige kasteel is gebouwd door de voormalige burgemeester van Gelrode Oscar Van den Eynde in 1880. Het complex, met binnenzwembad, telt 38 kamers en is in goede staat. Het kasteel werd in beslag genomen omdat het werd gekocht als witwasproduct van misdaadgeld binnen de beursfraude van het Antwerpse bedrijf ACLN.
Het kasteel Ter Rivieren werd in 2014 opgenomen op de lijst van onroerend erfgoed. De binnendeuren en hun lambrisering zijn nog in hun oorspronkelijke staat bewaard, evenals de marmeren schouwen en de majestueuze centrale eikentrap. De bebouwde oppervlakte bedraagt ongeveer 342 m². Het kasteel bestaat uit een kelderverdieping, gelijkvloers, 2 volwaardige verdiepingen en een zolder. Er zijn ongeveer 38 volledig gerenoveerde kamers in het gebouw. Bij verschillende kamers werden badkamers ingericht. Er is ook een binnenzwembad. Het kasteel situeert zich in een groot park dat aan de Demer ligt, vandaar ook de naam van de site. (Lees verder onder de fotomontage)
De beursfraude met ACLN
Het gerecht legde in 2002 een witwasconstructies bloot rond het Antwerps-Cypriotische scheepvaartbedrijf ACLN. Dat bedrijf, voluit Auto Car Line Navigation, verscheepte tweedehandswagens vanuit Europa, vooral vanuit de Antwerpse haven, naar Azië en Afrika. Op papier was het bedrijf gevestigd in Cyprus, maar in werkelijkheid werd het bestuurd vanuit Antwerpen. Het was in handen van de Belgen Abderrazak ‘Aldo’ Labiad en zijn ‘financieel en operationeel directeur’ Joseph Bisschops. De aandelen van ACLN stonden vanaf 26 juni 1998 genoteerd op de Amerikaanse beurs Nasdaq. Het management van ACLN pakte keer na keer uit met geweldige bedrijfsresultaten. Daardoor bereikte de beurskoers de ene piek na de andere. In september 2001 werd een hoogtepunt bereikt van 50 dollar per aandeel, goed voor een kapitalisatiewaarde van ruim 700 miljoen euro.
Maar op 20 december 2001 publiceerde Herb Greenberg, een columnist van de financiële website TheStreet.com, een vernietigend artikel over ACLN. Hij had een heleboel onregelmatigheden ontdekt in de financiële berichten die de firma verspreidde. Volgens Greenberg waren twee miljoen aandelen ten gunste van Bisschops mysterieus verdwenen. Het was ook zeer onduidelijk wie schuilging achter een reeks offshorebedrijven die op papier aandeelhouders waren van ACLN. Op 26 maart 2002 meldde de Belgische antiwitwascel (CFI) aan het Antwerpse parket enkele verdachte verrichtingen met bankrekeningen van personen en bedrijven die verbonden waren aan Bisschops. Dat was het startschot voor een gerechtelijk onderzoek naar witwasserij. Volgens het parket hebben Bisschops en Labiad sinds juni 2000 hun ACLN-aandelen in het geheim met mondjesmaat verkocht op de Amerikaanse beurs. Ze profiteerden van de gunstige beurskoers die ze de jaren daarvoor zelf kunstmatig hadden opgebouwd. Er zou zelfs een pr-bureau zijn ingehuurd om de interesse voor hun aandelen nog meer op te krikken. Daarmee zouden ze illegaal 80 miljoen euro hebben verdiend.
Het Belgische gerecht ontdekte 90 miljoen dollar aan illegale transacties. Dat bedrag was verdeeld over bankrekeningen in de belastingparadijzen Zwitserland, Luxemburg en Monaco. Van daar is het geld versluisd naar bedrijven in België, Nederland, Denmarken en andere Europese landen. Volgens het parket waren al die bedrijven onrechtstreeks in handen van Labiad of Bisschops. Daarbij werd ook beslag gelegd op 45 miljoen euro, plus op het kasteel Ter Rivieren, enkele dure villa’s in Antwerpen, een appartement in Knokke en enkele dure wagens, zoals een Rolls Royce en een BMW. In Denemarken is beslag gelegd op 25 miljoen dollar en in Monaco op ruim 13 miljoen dollar. Ook in Luxemburg en Zwitserland werd beslag gelegd op bankrekeningen.