NIEUW – 1 MEI: Waalse wapenfabrikant FN stapt in Amerikaans militair contract van 383 miljoen dollar

Amerikaanse mariniers, voorzien van een gasmasker, oefenen met de M16 A4 op een trainingskamp op het Japanse eiland Okinawa.

Het zal op vele manieren een symbolische 1 mei viering zijn voor de Waalse vakbonden. Er mogen dan misschien geen optochten zijn door de straten, er is wel goed nieuws. Alhoewel. Blijkt dat FN America de komende vijf jaar 215.000 M16 A4 machinegeweren mag leveren aan het Amerikaans leger. FN America is de Amerikaanse dochter van de Waalse wapenproducent FN uit Herstal. Die is voor meerderheid in handen van de Waalse overheid maar wordt operationeel overheerst door de Waalse socialistische vakbond FGTB-ABVV. FN is al jarenlang de belangrijkste leverancier van lichte wapens aan het Amerikaanse ministerie van defensie. Via dat ministerie wordt de huidige lichting M16 machinegeweren doorverkocht aan Afghanistan, Grenada, Irak, Libanon en Nepal.

FN America zal het huidige contract van 215.000 wapens samen afwerken met haar Amerikaanse concurrent Colt. De M16 A4 is de vierde generatie van de zogenaamde Vietnam M16 machinegeweren die werden geïntroduceerd tijdens de oorlog in Vietnam. De geweren zijn voorzien van een loopband waarop verschillende hulpstukken kunnen worden geplaatst zoals een extra vizier. Ze werken met zogenaamde Navo 5.56 mm munitie. De Verenigde Staten leveren de wapens aan verschillende bondgenoten wereldwijd.Met 1.300 werknemers is FN Herstal één van de belangrijkste bedrijven in Wallonië. In 2018 haalde de groep een omzet van 828 miljoen euro, goed voor een nettowinst van net geen 60 miljoen euro. Naast militaire wapens produceert en verkoopt de groep ook de merken Winchester en Browning. Het Waalse gewest controleert en ondersteunt het bedrijf volledig. Dat is één van de redenen waarom de bevoegdheid voor uitreikingen van vergunningen voor wapenexport werd weggehaald bij de federale regering en werd overgedragen aan de gewestelijke politiek.