NIEUW – Bart Gruyaert richt Belgian Mask op voor productie van mondmaskers

Bart Gruyaert

Bart Gruyaert, de eigenaar-manager van het Waals-Brabantse bedrijf Altifort Boart heeft de nieuwe vennootschap Belgian Mask opgericht. Bedoeling is dat die vanuit de locatie van Altifort in Nijvel op maandbasis vanaf eind deze zomer 2,5 miljoen chirurgische mondmaskers gaat maken. Gruyaert was manager van Altifort Boart begin dit jaar wanneer het bedrijf als gevolg van moeilijkheden bij het Franse moederbedrijf overkop ging. Waarop Gruyaert de activa overkocht van de curator. De oprichting Belgian Mask loopt over de Luxemburgse Frabel Holding en ATCC Management.

Het nieuwe bedrijf moet in juli 2020 starten en zal het pand van Altifort Boart in Nijvel delen. Er moeten ongeveer twintig mensen worden gerekruteerd. De maskers worden ontworpen in Nijvel. Het zijn chirurgische maskers: drie lagen met twee niet-geweven buitenlagen en een tussenlaag van filtermateriaal. Ze voldoen aan de Europese normen.



De 43-jarige Bart Gruyaert is afkomstig van het West-Vlaamse Tielt. Hij studeerde scheepsbouwkunde aan de Ugent. In 2000 werd hij projectmanager voor Philips in België, Hongarije, Mexico en Oekraïne. Later passeerde hij bij Saint-Gobain en ArcelorMittal. In 2009 werd hij algemeen directeur Centraal-Azië voor de scheepsgroep Ahlers van Christian Leysen. In 2012 werd hij plantmanager en managing director van twee fabrieken van Punch Metals, in de Franse departementen Picardië en Oise. Altifort Boart ontwerpt, produceert en commercialiseert abrasief gereedschap van hoge kwaliteit bestemd voor staal-, glas en harde materialen markt waar slijp-, snij-, boor- en dresseer bewerkingen vereist worden.