NIEUW – Bart Versluys zet Fort St-Pol op de sporen

De villa aan de Spaanse laan in Knokke

De Oostendse ondernemer en immobiliënpromotor Bart Versluys heeft het kapitaal van zijn vennootschap Immobilière du Colvert opgetrokken met 6,5 miljoen euro. De naam van de vennootschap werd meteen ook gewijzigd in Fort St-Pol. Dat is ook de naam van de kunstsite in Knokke die Versluys eind vorig jaar overkocht van de familie Nellens. Het domein van 50.000 m² behoort tot de meest kunstzinnige eigendommen van België. Het is in “Fort Sint-Paulus”, zoals het officieel heet, dat de kunstenares Niki de Saint Phalle in 1972 de “Dragon” bouwde, een speelhuis voor kinderen maar meteen ook haar eerste iconische woning. Op middellange termijn wil Versluys er de ‘Fondation Versluys’ oprichten en er zijn privé collectie permanent exposeren.

De kapitaalverhoging verloopt onder meer via de overname en de fusie met de vennootschap Spaanse Laan. Die vennootschap omvat de villa aan de Spaanse Laan die aanleunt tegen het domein Fort St-Pol. De villa was eigendom van Marc Behaegel, de vroegere ondernemer en eigenaar van het diepvries groentenbedrijf Begro uit Ardooie. 70 procent van Fort St-Pol, gelegen aan de kruising van de Zoutelaan en de Spaanselaan, kan bebouwd worden en kan dus ruimte bieden aan de expositieplannen van Versluys. (Lees verder onder de foto)



Op het domein is alvast “Le Dragon” ingeplant, een huis in de vorm van een draak, bedoeld als kinderspeelplaats en door Niki de Saint Phalle gebouwd in 1972. De constructie in ijzer, keramiek, beton en plexiglas is 25 meter lang en 6 meter hoog. Het lichaam van de draak wordt getypeerd door de wijd opengesperde dieprood geschilderde mond van waaruit een slingerende tong als glijbaan tevoorschijn komt, uitgevoerd in metaal en glanzend rood geschilderd. Opvallend zijn tevens de diepe oogkassen met bolvormige “levensechte” ogen in plexiglas. Vrij anekdotische decoraties zijn letters van de namen van het gezin rondom de inkom en de scheikundige formule van de anticonceptiepil.