NIEUW – Belgische holding van Giovanni Ferrero stoomt door tot 5 miljard euro

De Belgische holding CTH Invest van Giovanni Ferrero sluit 2020 af met een balanstotaal van 5 miljard euro tegenover ‘nog maar’ 2,8 miljard eind 2019. Ferrero staat aan het hoofd van de gelijknamige Italiaanse voedingsgroep die de smeerpasta Nutella als basis heeft. Dat bedrijf is in handen van de familie Ferrero. CTH Invest daarentegen is de unieke eigendom van Giovanni Ferrero. De holding overkoepelt de persoonlijke investeringen van de rijkste Italiaan, onder meer in de Belgische koekjesfabrikant Delacre. Dit jaar nog realiseerde CTH met de overname van de Britse koekjesproducent Burton’s Biscuit Company zijn vierde overname.Met CTH Invest koopt Giovanni Ferrero Europese koekjesproducenten op. Zo kocht hij in 2016 de Belgische koekjesmaker Delacre, in 2019 het Deense Kelsen en in 2020 een de Britse groep Fox’s Biscuits. In juni dit jaar volgde dan een definitieve overeenkomst met het Canadese pensioenfonds Ontario Teachers Pension Plan Board om Burton’s Biscuit Company, een Britse luxekoekjesmaker, over te nemen. In België beheert Giovanni Ferrero niet alleen CTH Invest maar ook de zusterholding FFH, die zich op de Amerikaanse markt richt. Juridisch zit FFH in de CTH koepel. In tegenstelling tot de Ferrero-groep (Nutella, Kinder, Ferrero Rocher …) behoort de houdstermaatschappij CTH alleen tot de familie van Giovanni Ferrero. De Ferrero groep zelf is in handen van Giovanni en de kinderen van zijn overleden broer.

Burton’s Biscuit produceert koekjes onder zijn eigen merknamen (Maryland Cookies, Wagon Wheels, Jammie Dodgers …) of onder merken van derden. Vorig jaar boekte het een omzet van 275 miljoen pond of zo’n 318 miljoen euro. De groep exploiteert zes productie-eenheden, die allemaal in het Verenigd Koninkrijk zijn gevestigd en met het hoofdkantoor in St Albans, Noord-Londen. Er werken ongeveer 2.000 mensen.

Giovanni Ferrero groeide op in Brussel en heeft hier ook een riante pied-à-terre. Begin dit jaar liet hij zich opmerken met een investering van 4 miljoen euro in de manege en paardenrijschool La Chevalerie. Exclusief gelegen aan de rand van het Zoniënwoud, op amper twee kilometer van zijn riante villa in Sint-Genesius-Rode, is het een van de meest prestigieuze van het land.