NIEUW -Biergigant AB Inbev haalt 1,3 miljard euro weg bij interne bank Cobrew

(Foto: Belga Images)


De multi-national AB Inbev keert 995 miljoen euro kapitaal uit bij haar interne bank Cobrew. Het kapitaal van Cobrew, met maatschappelijke zetel in Leuven, verlaagt daardoor van 1,37 miljard euro naar 381 miljoen euro. Tegelijkertijd wordt 343 miljoen euro van de financiële reserves overgeboekt naar een beschikbare rekening. Opmerkelijk is dat de operatie samenvalt met de aankondiging dat het bedrijf voor 1 miljard dollar eigen aandelen gaat opkopen. Met die laatste beslissing wil AB Inbev haar aandeelhouders tegemoetkomen nadat het bedrijf al 7 maanden geconfronteerd wordt met een boycot in de VS. Die kwam er nadat influencer en transgender Dylan Mulvaney een filmpje op Instagram plaatste waarin ze Bud Light, het Amerikaanse vlaggenschip van de Belgisch-Braziliaanse brouwer, aanprees. Conservatieve klanten van Bud Light reageerden woest. Ze boycotten het merk massaal. De verkoop van het merk daalde met naar schatting een kwart tot een derde.

Cobrew is het vroegere financieel coördinatiecentrum van de biergroep dat destijds fors werd gekapitaliseerd in het kader van de toenmalige notionele interestaftrek. Nadat dat fiscale voordeel door de Belgische regering werd afgebouwd, schroefde AB Inbev de omvang van Cobrew terug. Zo werd in 2017 al 16 miljard euro kapitaal afgeboekt. Dat geld werd toen onder meer gebruikt om de overname van SAB Miller te financieren. Grootste individuele aandeelhouder van AB Inbev is de Belg Alexandre Van Damme. Hij controleert de groep samen met de Belgische families de Spoelberch en de Mévius en een aantal Braziliaanse families.

De Amerikaanse boycot blijft AB Inbev achtervolgen. De hoeveelheid bier dat de groep in de VS verkocht, daalde in het derde kwartaal met 16,6 procent. Een kwartaal eerder was dat al 14 procent. Die terugval was groter dan beursanalisten hadden voorspeld. De Amerikaanse bedrijfswinst daalde afgelopen zomer met 29,3 procent. De volledige Noord-Amerikaanse regio is nu goed voor 24 procent van de brutobedrijfswinst van de groep, tegenover 30 procent een jaar eerder. CEO Michel Doukeris probeerde daarop de aandeelhouders te paaien. Niet alleen beloofde hij met Bud Light marktaandeel terug te winnen. Het bedrijf kondigde ook aan de UFC te zullen sponsoren. Dat is de grootste vechtcompetitie ter wereld die in de VS erg populair is bij precies de doelgroep van Bud Light. Daarop volgde de aankondiging dat AB InBev het komende jaar voor 1 miljard dollar aandelen gaat inkopen. Dat moet aantonen dat de multi-national op de goede weg is om zijn schulden af te bouwen. AB InBev zet zijn cash prioritair in om zijn schulden af te bouwen.