NIEUW – Bob Verbeeck brengt zijn sportbedrijf Golazo onder in private stichting Perfteam

Bob Verbeeck (Foto: Belga Images)

De Limburgse sportondernemer Bob Verbeeck verkocht in 2018 20 % van de aandelen van zijn sportbedrijf Golazo aan een aantal private investeerders. De overige 80 % heeft hij nu verankerd in de nieuwe private stichting Perfteam. De 61-jarige Verbeeck heeft drie kinderen maar die blijken niet de ambitie te hebben om in hun vaders voetsporen te treden. Verbeeck zelf is trouwens opmerkelijk een verdediger van de introductie van een meerwaardebelasting op de verkoop van bedrijven. “Dat die er nu niet is, stimuleert het verkopen van ondernemingen. Er is geen betere manier om snel rijk te worden dan je bedrijf te verkopen. Een meerwaardebelasting zou onze ondernemingen en industrie beter verankeren. Het verrast me dat daarvoor zo weinig steun is.” aldus Verbeeck die aan de andere kant stelt dat de Belgische vennootschapsbelasting te hoog is.

Golazo organiseerde in 2019 nog 1.000 sportevenementen, hoofdzakelijk in België en de ons omringende landen. De groep omvat inmiddels 45 vennootschappen, verdeeld over 7 Europese landen met vertegenwoordigingskantoren in 12 Europese steden. In eigen land is de Memorial Van Damme één van de meest bekende events. Maar vorig jaar fnuikte corona alle ambities. De groepsomzet van Golazo viel terug van 105 naar 41 miljoen euro. De bedrijfswinst van 13 miljoen euro in 2019 sloeg om tot een verlies van 4 miljoen euro. Tegenover de nettowinst van 5 miljoen in 2019 stond, vorig jaar een verlies van 7,7 miljoen euro. In een herberekening viel het vermogen van Bob Verbeeck terug van 53 naar 32 miljoen euro.Verbeeck wil met Golazo mensen doen bewegen, minstens 30 minuten per dag. Belangrijkste onderdeel daarbij is de organisatie van evenementen, goed voor ongeveer 50 procent van de omzet van het bedrijf. De tweede tak, Energy Lab, begeleidt particulieren en werknemers met welzijns- en trainingsprogramma’s en apps om gezonder te leven. De bekendste toepassing daarvan is Start 2 Run.

Verbeeck wil Golazo alvast niet verkopen. Ambitie is te groeien en extern management aan te trekken. Wanneer het blad Trends hem vorig jaar vroeg waar hij zijn ambitie vandaan haalt, luidde zijn antwoord “Allicht van mijn vader. Hij heeft in de steenkoolmijnen gewerkt en hij heeft twee jaar in een concentratiekamp gezeten. Na de bevrijding heeft hij even als elektricien in de fabriek van Tessenderlo Chemie gewerkt, maar hij is daarna begonnen met een elektriciteitswinkel, die hij heeft uitgebouwd tot een groothandel.”