NIEUW – Britse Victoria pompt 25 miljoen euro vers kapitaal in Belgische Balta

Philippe Hamers (Foto: LinkedIn)

De Britse beursgenoteerde tapijtengroep Victoria heeft het kapitaal van haar Belgische dochter Balta Industries opgetrokken met 25 miljoen euro tot 49 miljoen euro. Dat is op zijn minst merkwaardig. Eerder dit jaar verhuisde Victoria de productie afdeling kamerbreed tapijt van Sint-Baafs-Vijve naar Engeland. Het jaar daarvoor werd in Avelgem de garenproductie stopgezet. Beide beslissingen leiden tot een banenverlies van samen 520 jobs. Philippe Hamers, de Belgische CEO van Victoria windt er geen doekjes om. “Ik verkies het Angelsaksische model van de flexibele arbeidsmarkt.”, zo zei hij recent in een interview. “Daar ontsla je mensen of werf je aan in functie van de vraag. Dat kan heel soepel. Hier heb je die flexibiliteit niet en werkt men met het gesubsidieerde systeem van de tijdelijke werkloosheid. Ik ben voor volledige flexibiliteit. Als er geen werk is, moet je zaaien naar de zak.”

Het is een harde opstelling maar wel een die rationeel is. Al zal ze in politiek België niet goed onthaald worden. Het feit dat Victoria nu 25 miljoen euro in haar Belgische dochter pompt, bewijst dat Hamers niet uit is op een afbouw van de Belgische aanwezigheid. Het hoofdkantoor van Balta blijft in het West-Vlaamse Sint-Baafs-Vijve waar ook nog een deel productie is van kamerbreed tapijt voor de divisie karpetten. De groep produceert in België ook nog garens. “Het apparaat dat hier staat, is er destijds gezet voor grote volumes, maar de laatste vijf jaar is de productie hier meer dan gehalveerd, zo vertelde Hamers enkele weken terug aan De Standaard. Hamers kent de sector goed. Hij was onder meer van 2010 tot 2016 CEO van Balta. “Balta viel van 35 miljoen vierkante meter terug naar 15 miljoen en het zakte nog verder , zo zegt hij. De vaste kosten eigen aan de grote capaciteit wogen steeds zwaarder door. En te veel werknemers zaten in tijdelijke werkloosheid. We hebben gekozen voor een structurele oplossing binnen de groep. We stoppen met het goedkoopste tapijt, waar de prijsconcurrentie zeer heftig is, en voor de meer rendabele toepassingen mikken we op de productie in het VK. Denk nu niet dat we tal van machines gaan verhuizen. We willen de capaciteit in het VK optimaliseren.”



Victoria kocht in november 2021 de productie van kamerbreed tapijt én afgepast tapijt over van het toen nog in België beursgenoteerde Balta, de vloerbedekkingsspecialist die tot 2004 in handen was van de miljardair Filip Balcaen, Dat bedrijf neigde op dat moment naar de financiële afgrond. Victoria saneert dus om te overleven. De activiteiten die Victoria niet overnam, voornamelijk vast tapijt, gaan nu verder onder de naam Belysse, meteen ook de naam van het aandeel dat nu nog terug te vinden is op de Brusselse beurs. De naam Belysse verwijst naar de Franse benaming van de rivier de Leie, la Lysse. Die vormt de historische slagader van de textielindustrie in West-Vlaanderen.