NIEUW – Bruno Holthof wordt bestuurder bij iStar Medical

Bruno Holthof (Foto: LinkedIn)

Bruno Holthof wordt bestuurder bij het Waverse bedrijf iStar Medical. Dat bedrijf werkt aan de lancering van een implantaat dat glaucoom moet bestrijden. Het Amerikaanse AbbVie heeft een overname optie op het bedrijf. De nu 62-jarige Holthof was tot midden vorig jaar CEO van Oxford University Hospitals. Hij nam die functie 8 jaar terug op en verliet daarvoor zijn post van directeur bij het Antwerpse ZNA ziekenhuis. Ondertussen is hij deeltijds partner bij het investeringsfonds EQT van de vermogende Zweedse familie Wallenberg die onder meer aandeelhouder is van het farmabedrijf AstraZeneca. Daarnaast is hij bestuurder bij Financière de Tubize, het controlevehikel boven het farmabedrijf UCB van de familie Janssen en van het HR-bedrijf Copus dat onder meer wordt gefinancierd door Gregory De Clerck.

Istar Medical werkt aan de ontwikkeling van MINIject. Het miniscule implantaatje wordt met een korte ingreep in het oog ingebracht, waar het als een minidrainagebuis oogvocht afvoert. Het helpt patiënten met glaucoom, een oogziekte die gepaard gaat met een slechte werking van de afvoerkanaaltjes voor oogvocht, waardoor de oogdruk toeneemt en het oog beschadigd raakt. Het implantaat werd in Europa erkend en zoekt nu zijn weg in de VS. Dat gebeurt met de hulp van het Amerikaanse AbbVie. Dat legde 60 miljoen dollar kapitaal op tafel. In ruil krijgt AbbVie het exclusieve recht om het bedrijf op termijn over te nemen, voor een bedrag dat kan oplopen tot 475 miljoen dollar. Wereldwijd hebben naar schatting ruim 100 miljoen mensen glaucoom. De markt voor glaucoom-implantaten groeit met ruim een kwart per jaar en kan tegen 2026 meer dan 1 miljard euro waard zijn. Istar haalde in totaal om en bij 100 miljoen euro op. Eind 2021 bedroeg het gecumuleerd verlies 23 miljoen euro.



Met zijn benoeming tot bestuurder van iStar versterkt Holthof zijn profiel als farma- en zorgdeskundige. Als topman van het Oxford-ziekenhuis speelde Holthof een sleutelrol in de strijd tegen corona. Het ziekenhuis is een onderdeel van een ecosysteem van onderzoekers en bedrijven in de gezondheidszorg. Holthof blijft als docent verbonden aan de vakgroep die focust op volksgezondheid in de lage- en midden-inkomenslanden in Afrika en Azië. Dat is ook de cluster die zich bezighield met de ontwikkeling van het AstraZeneca-vaccin en de proeven op mensen in het Verenigd Koninkrijk om te checken of dat veilig en werkzaam was. Dat sluit dan weer aan bij zijn partnership bij het EQT Life Sciences fonds. In België zetelt hij mee in de holding boven het farmabedrijf UCB. Verder is hij bestuurder bij Copus, de holding boven onder meer Vivaldis Interim.