NIEUW – Caroline Van Marcke richt zich op duurzame energie

(Vlnr) Dirk Engelen (Binst Architects), schepen Franky Demon en schepen Mercedes Van Volcem,, Caroline Van Marcke (CEO Van Marcke Group) en Filip Dewaele (voorzitter vastgoedgroep Dewaele) bij de lancering van het project Kolenkaai. (Foto: MarckPoint)

De West-Vlaamse ondernemer Caroline Van Marcke,CEO van het gelijknamig familiaal bedrijf, heeft via haar vennootschap Helianthus het nieuwe bedrijf Energiehaeven opgericht. Ze doet dat samen met Artes Energies, een onderdeel van de gelijknamige groep van Robert Hoornaert. Energiehaeven moet zich toeleggen op duurzame energieprojecten. Van Marcke richtte eerder al de vennootschap Kodij op. Die laatste kadert in het project Kolenkaai in Brugge. De vroegere magazijnen en showroom van de groep Van Marcke worden er herontwikkeld tot 101 nieuwbouwappartementen en 10 nieuwbouwwoningen rond een groene binnentuin van 3.500 vierkante meter. Kodij doet daarbij dienst als ‘Energy Service Company (ESCO)’. Dat is een energieproducent en -leverancier op maat van het project. De kern van de energiecentrale wordt gevormd door een BEO-veld dat bestaat uit 48 boorgaten tot een diepte van 150 meter onder de Kolenkaai ligt. BEO staat voor Boorgaten Energie Opslag wat het best te vergelijken is met een reusachtige chauffage onder de grond met een onuitputtelijke voorraad aan duurzame energie. Die wordt via een buizensysteem naar de woningen gevoerd.

Van Marcke is traditioneel actief in sector van verwarmingsinstallaties en sanitaire elementen voor zowel particulieren als professionals. Met MarckPoint stapt het familiaal bedrijf nu ook in de projectontwikkeling. Hun eerste project Kolenkaai omvat de vroegere magazijnen en showroom van de groep in Brugge. Naast de 101 nieuwbouwappartementen en 10 nieuwbouwwoningen is ook ruimte voorzien voor kantoren, lokale handel en horeca. Met Kodij worden de gebouwen verwarmd en passief gekoeld met aardwarmte, warmtepompen en zonne-energie. Alle 171 parkeerplaatsen worden laadpaal-ready gemaakt. Je elektrische wagen opladen zal er goedkoper zijn dan de marktprijs, zo klinkt het. Momenteel is de voorverkoop gestart van de appartementen met één, twee of drie slaapkamers. De prijzen variëren van 217.500 tot 637.500 euro.