NIEUW – Charles Beauduin is (opnieuw) miljardair

Charles Beauduin (Foto: Belga Images)

De Brusselse ondernemer Charles Beauduin ziet zijn vermogen stijgen van 909 miljoen euro naar 1,1 miljard euro. Beauduin vervoegt daarmee opnieuw de selecte club van Belgische miljardairs. Opnieuw want tot eind 2020 kon de man al bogen op deze titel. Maar zijn vermogen gaat mee met de koers van het tech bedrijf Barco. En die herstelde zich licht in 2021. Beauduin controleert via zijn textielmachineproducent Vandewiele momenteel 21 % van Barco. Hij is daarmee veruit de belangrijkste aandeelhouder van de Kortrijkse beeld- en klankspecialist. Vorig jaar maakte Beauduin zich enigszins boos over de zwakke prestaties van het bedrijf en werd zelf co-CEO. Waarna Barco zich herstelde. Wellicht is zijn status van miljardair nu iets meer gegrondvest.

De groep Vandewiele zelf kon 2021 afsluiten met een groepsomzet van 823 miljoen euro tegenover 360 miljoen het jaar daarvoor. Die groei wordt voor een belangrijk stuk verklaard door de overname door Vandewiele van de Italiaanse producent van spinmachines Savio. Vandewiele zelf is in de eerste plaats een producent van weefmachines. Die werd door Beauduin de voorbije jaren omgeturnd in een tech bedrijf. Vorig jaar boekte het bedrijf een netto groepswinst van 242 miljoen euro tegenover nog een verlies van 31 miljoen in 2020. Beide cijfers zijn mee bepaald door de koersevolutie van Barco. Beauduin heeft het afgelopen jaar 3,2 procent van het beeldvormingsbedrijf bijgekocht om nu 21 % te controleren. Tweede grootste aandeelhouders is de familie Frank Donck met net geen 5 %.



Charles Beauduin is gehuwd met Bernadette de Bethune die op haar beurt onafhankelijk bestuurder is van het mediaconglomeraat DPG Media van Christian Van Thillo. Andere bestuurder van Vandewiele zijn Lucien Beauduin en Marie-Anne De Voghel, de ouders van Charles Beauduin. Marie-Anne De Voghel is de dochter van wijlen Franz de Voghel, gewezen minister van Financiën, vicevoorzitter van de Nationale Bank en medeoprichter van de Koning Boudewijnstichting. De overgrootvader van Lucien Beauduin was topman van Tiense Suiker. De productie van de naaimachines Titan en Baratto in Schaarbeek vormde de basis van het industrieel fortuin van de familie.