NIEUW – CORONA – Cid Lines: de wind in de zeilen met covid 19

Onze redactie krijgt met de regelmaat van een klok collega’s journalisten aan de lijn die van alles willen weten over Rijke Belgen. Een nu veel terugkerende vraag is: worden er ook mensen rijker van corona? Niet zo evident, maar dit is er één van: het Ieperse bedrijf Cid Lines, producent van onder meer het ontsmettingsmiddel virocid dat doeltreffend is in de strijd tegen het virus. “De groep Cid Lines heeft met covid 19 de wind in de zeilen dankzij haar portefeuille ontsmettingsmiddelen met inbegrip een assortiment bestemd voor de humane sector. Het bestuur verwacht dan ook dat de impact op de cijfers van 2020 gunstig zal zijn.”, zo leert het jaarverslag van het bedrijf. Cid Lines werd opgericht door de familie Brutsaert maar werd vorig jaar verkocht aan de Amerikaanse gigant Ecolab. Cid Lines is in eerste instantie als ontsmettingsbedrijf actief in de voedingssector en de agro-industrie.



Cid Lines kan nu al elk jaar straffe cijfers voorleggen. Zo boekte het bedrijf vorig jaar een omzet van 89 miljoen euro, goed voor een operationele cash flow van 20 miljoen euro en een netto winst van 12 miljoen euro. Eén van de sterkhouders van het bedrijf is het ontsmettingsmiddel virocid. “Virocid is geregistreerd voor gebruik in ziekenhuizen, medische omgevingen en openbare ruimtes. Het heeft bewezen dat het een nauw verwant surrogaat van het zich momenteel verspreidende coronavirus kan uitroeien.” aldus het bedrijf. Het product is nu al effectief tegen Amerikaanse varkenspest, vogelgriep en mond- en klauwzeer.

Cid Lines werd in mei 2019 verkocht aan de Amerikaanse beursgenoteerde groep Ecolab. Die verkoop resulteert nu in een cascade van kapitaalverhogingen binnen de groep. Die operatie eindigt bij de holding Copal Invest waarvan Ecolab het kapitaal optrekt met 84 miljoen euro. Op het moment van de verkoop aan Ecolab was het bedrijf nog voor 20 % in handen van Koen Brutsaert en zijn nicht Helena, het investeringsfonds IK controleerde 80%. De familie Brutsaert incasseerde bij de verkoop aan Ecolab om en bij 80 miljoen dollar.