NIEUW – Corona duwt familie Seynaeve 84 miljoen euro in het verlies

De immer discrete West-Vlaamse familie Seynaeve heeft binnen haar holding BMT International 104 miljoen euro afgewaardeerd op haar industriële dochters. Het gaat dan in de eerste plaats om de Limburgse producent van auto-onderdelen VCST en de producent van tandraderen IG Watteeuw. VCST incasseerde vorig jaar een verlies van 25 miljoen euro op een omzet die terugviel van 116 naar 84 miljoen euro. Toch blijft de hele groep BMT onderhevig aan grote interne consolidatie. In 2019 werd nog een uitzonderlijk dividend naar boven gebracht van 160 miljoen euro bij dochter BMT Aerospace, producent van vliegtuigonderdelen. Een groepswinst van 152 miljoen euro in 2019 bij BMT International sloeg vorig jaar om naar een verlies van 83 miljoen euro. In de kering dus een omslag van maar liefst 235 miljoen euro.



Ook vorig jaar kon de familie Seynaeve interne meerwaarden losweken. De controle over VCST verschoof van IG Watteeuw naar de moederholding BMT International. Dochter IG Watteeuw kan daardoor 27 miljoen euro meerwaarden in de boeken opschrijven. VCST zelf staat ondertussen voor belangrijke uitdagingen. Het bedrijf is gespecialiseerd in de productie van onderdelen voor versnellingsbakken van klassieke personenwagens. Elektrisch aangedreven voertuigen hebben echter een totaal ander aandrijfsysteem waarbij veel minder gebruik wordt gemaakt van tandraderen. Het bedrijf schrapte vorig jaar 91 van de 420 jobs. Tegelijk werd een nieuwe bedrijfshal gebouwd in Brustem en werden de oude gebouwen in Sint-Truiden verlaten, alles samen goed voor een investering van 30 miljoen euro. Buiten Sint-Truiden beschikt het bedrijf nog over productiecapaciteit in onder meer Roemenië en Duitsland.

De familie Seynaeve heeft haar wortels in de West-Vlaamse textielindustrie. Via de Luxemburgse holding Sigma Invest controleert ze 70 % van BMT. 20 % is in handen van de familie Vlerick. De overige 10 % wordt gecontroleerde door de Luxemburgse holding DC Overseas van Gery De Cloedt.