NIEUW – Corona duwt familie Vanaudenhove en schoenketen Bristol 15 miljoen euro in het rood

Elise Vanaudenhove (Foto: RV)

Het covid 19 virus heeft hard toegeslagen in de 250 stenen schoenwinkels die de familie Vanaudenhove exploiteert onder de naam Bristol in België en Nederland. De omzet van de groep daalde vorig jaar met 20 % van 190 tot 146 miljoen euro. Het verlies van het bedrijf komt uit op 15,4 miljoen euro tegenover een verlies van 2,5 miljoen euro het jaar voordien. Voor CEO Elise Vanaudenhove trekt de pandemie een lelijk streep door haar pogingen om het familiaal bedrijf terug rendabel te maken. Ze hoopte in 2020 na een turn around terug winst te kunnen maken. Nu heeft het bedrijf in maart dit jaar een lening moeten afsluiten met de Limburgse Reconversiemaatschappij LRM in het kader van een vierjarig transitieplan. Ook de familie zelf bracht vers geld aan via een achtergestelde lening. Het vermogen van de familie Vanoudenhove, met hoofdzetel in Beringen, daalt van 65 naar 49 miljoen euro.

Elise Vanaudenhove werkt al enkele jaren aan de gezondmaking van de familiale schoenendistributeur. 2020 moest het jaar van de ommekeer worden maar het werd dus het jaar van de horror. “ Als je in die omstandigheden niet af en toe in paniek raakt, scheelt er iets aan je.”, zo zei Van Audenhove in mei dit jaar aan de Tijd op een moment dat nog geen cijfers voor 2020 bekend waren. “Ik had regelmatig angstaanvallen. Maar ik weet hoe ik daar door moet komen. Yoga en meditatie hebben me geleerd te relativeren. Piekeren heeft geen zin. Maar af en toe slaat de schrik me om het hart. Natuurlijk. Hier werken 1.500 mensen. Dat is een enorme verantwoordelijkheid.”



Vorig jaar incasseerde Vanaudenhove een verlies van 16,7 miljoen euro in de schoenenactiviteit. De familie is echter ook nog actief als verhuurder van commercieel vastgoed, een activiteit die wel winstgevend bleef voor 2,3 miljoen euro. Ook dit jaar zal voor Vanaudenhove nog gekleurd worden door corona.