NIEUW – Crescent boekt 50 miljoen overgedragen verlies weg

Eric Van Zele

De beursgenoteerde holding Crescent, in handen van Eric Van Zele en met Marc Coucke als minderheidsaandeelhouder, heeft haar kapitaal verminderd met 32,4 miljoen euro. Tegelijkertijd werden 17,6 miljoen euro aan uitgiftepremies afgeboekt. Meteen werd daarmee 50 miljoen overgedragen verlies van de moedervennootschap weggeveegd. Crescent beschikt nu nog over een kapitaal van 3,8 miljoen euro vertegenwoordigd door 1.368.839.925 of wel 1,3 miljard aandelen elk goed voor een nominale waarde van 0,0028 euro. Crescent verwerkt daarmee de zogenaamde “omgekeerde overname” van het noodlijdende internetbedrijf Option.

Onder leiding van Eric Van Zele, ex-CEO van Barco, werkt Crescent een moeilijke sanering af die ontstond nadat Crescent het bedrijf Option redde van het faillissement. De jaarrekening van de holding leest als een financiële lijdensweg. Op groepsniveau bedroeg het verlies vorig jaar 24 miljoen euro en de cashdrain 2 miljoen euro. Revisor Deloitte onthield zich zoals de voorgaande jaren van een goedkeuring van de rekening.



Option was oorspronkelijk een modemproducent maar evolueert nu naar een specialist in IoT (internet of things) met zogenaamde cloudgate applicaties. Vorig boekjaar incasseerde Crescent een minwaarde van 24 miljoen euro als gevolg van de overname van Option. Daarnaast is Crescent onder meer nog actief in LED straatverlichting en de installatie van bliksemafleiders. Recent werd de holding ook naar voor geschoven als reddingsplank voor het senioren ‘valuurwerk’ Zembro dat financieel boven water werd gehouden door Marc Coucke. Die laatste wordt steeds belangrijker bij de redding van Crescent. Zembro krijgt nu Caroline van Zele, dochter van Eric Van Zele, als nieuwe manager.