Caroline Van Zele moet Uest en Zembro terug op de sporen zetten

Miljardair Marc Coucke laat het bedrijf Uest over aan Eric Van Zele. Die brengt Uest onder bij zijn holding Crescent. Die laatste is nu ook al eigenaar van het vroegere Option. Uest commercialiseert het seniorenalarm Zembro, een soort intelligent valhorloge verbonden aan een alarmcentrale. Uest verkeert al langere tijd in financiële ademnood. Coucke controleerde 70 % van Uest. Die laat hij nu voor een symbolisch bedrag over aan Crescent en Van Zele. Zijn holding Alychlo neemt ook een KBC-lening van 0,5 miljoen euro over. Het gaat voor de miljardair om een gedeeltelijke broekzak-vestzak operatie. Hij bezit immers 10 % van Crescent. Na de huidige operatie zal Uest worden geleid door Caroline Van Zele, de dochter van Eric Van Zele.



De opstart van Zembro bleek veel moeilijker dan gedacht. Er zijn nu 4.000 senioren die het uurwerk dragen. Volgens het business plan moesten dat er eind 2018 liefst 60.000 zijn. Begin dit jaar legden Marc Coucke en het ziekenfonds Partena nog eens 3 miljoen euro op tafel om Uest overeind te houden. In mei raakte bekend dat Coucke een koper zocht voor het bedrijf.

Uest wordt met een handvol werknemers ondergebracht in een nieuwe, vierde tak van Crescent met de naam IoT Solutions (voor geïntegreerde IoT-oplossingen). Daar wordt ook nog een ander bedrijf (Livereach Media Europe) ingestopt dat de holding van Van Zele verkoopt aan Crescent. De groep neemt voorts nog een tweede bedrijfje (Crescent Smart Lighting) over van hem. Daardoor komt er op jaarbasis 2 tot 3 miljoen euro omzet bij, met een positieve winstbijdrage.