NIEUW – Dividendenstroom naar Chombar en Duchâtelet eindigt op 178 miljoen euro

Roland Duchâtelet en zijn echtgenote Marieke Höfte. (Foto: Belga Images)

De industriële holding Xtrion keert ultiem over 2021 een dividend uit van 178 miljoen euro aan zijn aandeelhouders Françoise Chombar en Roland Duchâtelet. Eerder publiceerden wij al dat er een tussentijds dividend zou worden uitgekeerd van 150 miljoen euro. De twee belangrijkste participaties van Xtrion zijn de waferproducent Xfab en de beursgenoteerde sensorproducent Melexis. Het uitzonderlijk dividend van Xtrion is in grote mate te danken aan Melexis. Die keerde de voorbije twee jaar een globaal dividend uit van 193 miljoen euro. Vorig jaar haalde Melexis op de beurs ook hoogtes van 90 tot 100 euro per aandeel. Chombar en Duchâtelet verkochten in dat jaar bijna 1,5 miljoen Melexis-aandelen of bijna 3 % van het totaal aantal aandelen. Ze controleren nu nog 50 % van het bedrijf dat in eerste instantie halfgeleiders verkoopt aan de auto industrie.

X-Fab en Melexis stellen samen wereldwijd 5.500 mensen te werk. Ze zijn actief als producent van halfgeleiders voor de automarkt. Momenteel bevat elke nieuwe auto die ergens ter wereld van de band rolt gemiddeld 11 Melexis-chips. Beide ondernemers vieren nu langzaam de management teugels van hun bedrijven. Duchâtelet is 75 jaar, Chombar 59. Het echtpaar Chombar-De Winter controleert 49,9 % van Xtrion via hun holding Sensinnovat. Met die laatste zetten beide ook in op diversificatie via durfinvesteringen hoofdzakelijk in biomedische industrie.



De 75-jarige ondernemer Roland Duchâtelet van zijn kant zette recent in een dubbele beweging zijn nalatenschap op de sporen. Vooreerst heeft hij de STAK (Stichting Administratiekantoor) XPEQT overgebracht van het Nederlandse Breda naar Tessenderlo. Via die stichting controleert Duchâtelet 50 % van Xtrion. Als tweede beweging heeft de miljardair dat belang ondergebracht in de nieuwe familiale STAK Duchatelet Future. Die STAK telt drie familiale bestuurders. Naast Roland Duchâtelet zelf is er nog Roderik, de oudste zoon uit zijn eerste huwelijk, en Laura, een dochter uit zijn tweede huwelijk. Opvallend is dat voetbal daarbij sterk aanwezig is. Duchâtelet zelf was vroeger eerst eigenaar van Sint-Truiden en later van Standard. Zijn zoon Roderik is tot op vandaag de familiale vertegenwoordiger van de Hongaarse ploeg Upjest. De Limburgse juriste Katrien Meire, ook bestuurder van de STAK, werd in 2014 als 29 jarige neofiet door Roland Duchâtelet aan het hoofd geplaatst van de Britse club Charlton Athletic. Ze zou er keihard botsen met de Londense voetbalmentaliteit die geen buitenlandse indringers toelaat. Na drie jaar bloed, zweet en tranen verliet ze de Londense club. De holding Elex die ook is ondergebracht in de STAK bevat naast het belang in Xtrion ook nog de NV Stayen. Die omvat het vernieuwde vastgoed van de voetbalploeg Sint-Truiden en is goed voor een eigen vermogen van 66 miljoen euro. Gedelegeerd bestuurder van Stayen is Marieke Höfte, echtgenote van Duchâtelet en moeder van Laura.