NIEUW – Duchatelet Future: Roland Duchâtelet regelt zijn nalatenschap

Roland Duchâtelet (foto: Belga Images)

De 75-jarige ondernemer Roland Duchâtelet heeft in een dubbele beweging zijn nalatenschap op de sporen gezet. Vooreerst heeft hij de STAK (Stichting Administratiekantoor) XPEQT overgebracht van het Nederlandse Breda naar Tessenderlo. Via die stichting controleert Duchâtelet 50 % van Xtrion, de holding boven de beursgenoteerde industriële halfgeleiderproducenten Melexis en X-Fab. De andere 50 % is in handen van het managers echtpaar Rudi De Winter en Françoise Chombar. Het belang van 50 % van Duchâtelet is verankerd in de holding Elex. Als tweede beweging heeft de miljardair dat belang ondergebracht in de nieuwe familiale STAK Duchatelet Future. Bestuurders in die STAK zijn naast hemzelf, zijn zoon Roderik en zijn dochter Laura, de managers Lieven De Turck en Katrien Meire.

Melexis en X-Fab scheren momenteel hoge toppen als industriële ondernemingen. Beide bedrijven samen stellen wereldwijd 5.500 mensen te werk. Ze zijn beiden actief als producent van halfgeleiders voor de automarkt. Momenteel bevat elke nieuwe auto die ergens ter wereld van de band rolt gemiddeld 11 Melexis-chips. Vorig jaar nog incasseerden Duchâtelet en Chombar samen 150 miljoen euro aan dividenden uit de groep. Op hetzelfde moment ruilde Françoise Chombar haar post van CEO van Melexis in voor die van voorzitter van het bedrijf. Dat was meteen de eerste stap in de juridische uitlijning van de toekomst van de groep.De STAK Duchatelet Future telt drie familiale bestuurders. Naast Roland Duchâtelet zelf is er nog Roderik, de oudste zoon uit zijn eerste huwelijk, en Laura, een dochter uit zijn tweede huwelijk. Opvallend is dat voetbal daarbij sterk aanwezig is. Duchâtelet zelf was vroeger eerst eigenaar van Sint-Truiden en later van Standard. Zijn zoon Roderik is tot op vandaag de familiale vertegenwoordiger van de Hongaarse ploeg Upjest. De Limburgse juriste Katrien Meire, bestuurder van de STAK, werd in 2014 als 29 jarige neofiet door Roland Duchâtelet aan het hoofd geplaatst van de Britse club Charlton Athletic. Ze zou er keihard botsen met de Londense voetbalmentaliteit die geen buitenlandse indringers toelaat. Na drie jaar bloed, zweet en tranen verliet ze de Londense club. De holding Elex die is ondergebracht in de STAK bevat naast het belang in Xtrion ook nog de NV Stayen. Die omvat het vernieuwde vastgoed van de voetbalploeg Sint-Truiden en is goed voor een eigen vermogen van 66 miljoen euro. Gedelegeerd bestuurder van Stayen is Marieke Höfte, echtgenote van Duchâtelet en moeder van Laura. Ook in handen van Elex is het Limburgse bedrijf Fremach. Dat is gespecialiseerd in de uitbouw van plastiek interieur van voertuigen in combinatie met elektronica. CFO van Freimach is Lieven De Turck die ook bestuurder is in de STAK Duchatelet Future. (Lees verder onder de foto)

Roland Duchâtelet met zijn echtgenote Marieke Höfte. (Foto: Belga Images)

Roland Duchâtelet staat bekend als een no nonsense manager. Dat is ook nu zo. “Ik heb volgens de statistieken nog maar vierhonderd weken te leven.” zo zei hij in 2014 in het weekblad Humo. “Over de dood denk je best op tijd na, omdat je dan vanzelf de neiging krijgt om meer van het leven te genieten. In de huidige filosofische cultuur bestaat een grote aversie voor de dood, maar die stamt uit de tijd dat ze altijd te vroeg kwam. Mensen werden 35 jaar oud, nu worden ze er 80. Als je mooi geleefd hebt, belet niets dat je ook op een mooie manier afscheid kunt nemen. Op termijn wordt de dood iets dat we zullen managen. Daarom doe ik alleen nog dingen die ik graag doe. Vanuit dezelfde overweging probeer ik geen ruzie te maken. Dat is niet gemakkelijk in mijn geval, omdat ik de zaken niet uit de weg ga: ik stá ergens voor. Het moet correct zijn. En als het niet correct is, dan heb ik daar problemen mee.”