NIEUW – Dominiek De Clerck benoemt Dirk Vanderschrick tot CKV-voorzitter en trekt kapitaal met 50 miljoen euro op

Dirk Vanderschrick (Foto: Belga Images)

Dominiek De Clerck heeft Dirk Vanderschrick benoemd tot voorzitter van zijn Waregemse spaarbank CKV. Tegelijkertijd werd het kapitaal van de bank met 50 miljoen euro opgetrokken van 75 naar 125 miljoen euro. Vanderschrick stond vier jaar aan het hoofd van Belfius Insurance, de verzekeringsdivisie van Belfius, en werd vorig jaar benoemd als onafhankelijk bestuurder bij CKV. De bank is in handen van Dominiek De Clerck en zijn echtgenote Veronique Santens. Dominiek De Clerck is de jongste zoon van wijlen Roger De Clerck, de oprichter van de vloerspecialist Beaulieu. Dat laatste bedrijf gaat door een moeilijke industriële periode. Dominiek De Clerck werd enigszins verrassend voorzitter van Beaulieu na een moeilijke familiale doortocht.

CKV kende een minder evident jaar 2023 dat in het teken stond van renteverhogingen en de uitgifte van een concurrentiële staatsbon door de federale overheid. Na elf jaar van ononderbroken groei moest CKV vorig jaar een kleine terugval verwerken van nieuwe kredieten. Die kredietproductie viel terug van meer dan 300 miljoen in 2022 tot 296 miljoen vorig jaar, een daling van 2,6 procent. De Franse markt blijft instaan voor 60 % van de totale kredietproductie. De nettowinst van de bank daalde van 17 naar 13 miljoen euro.



De spaarbank zelf kende heel wat veranderingen met dus als jongste dat Dirk Vanderschrick tot voorzitter is benoemd. De aanstelling van Vanderschrick tot bestuurder vorig jaar was opvallend omdat het zijn eerste mandaat was in de financiële sector na zijn plotse vertrek ruim een jaar eerder als topman van Belfius Insurance, de verzekeringsdivisie van Belfius. Sindsdien is Vanderschrick actief als bestuurder en adviseur van vennootschappen. Hij heeft buiten CKV mandaten bij zeven andere bedrijven, waaronder dat van bestuurder bij de beursgenoteerde vastgoedgroepen Retail Estates en Intervest Offices and Warehouses. Ook zijn andere mandaten situeren zich vooral in de vastgoedsector.

De CEO van de spaarbank, Rudi Deruytter, is ondertussen met pensioen vertrokken. Deruytter werd wel bestuurder bij Koramic Real Estate en Koramic Finance. Dat zijn twee takken van de holding Koramic van de West-Vlaamse zakenman Christian Dumolin. Koramic Real Estate houdt zich, zoals de naam aangeeft, bezig met vastgoed en Koramic Finance beheert twee beleggingsportefeuilles. Daarnaast gaat Deruytter aan de slag voor de holding Bercofin van De Clerck. Daar gaat hij de familie van Dominiek De Clerck en haar investeringen mee begeleiden en lobbying voor zijn rekening nemen.

Initieel zou ING-bankier Eveline Vereecke Rudi Deruytter opvolgen als CEO van CKV tot plots bericht kwam dat ze voor de ondernemer Jan Clarebout vorm gaat geven aan zijn family office. Clarebout wordt doorgaans omschreven als de ‘aardappelkoning’. Clarebout haalde Vereecke dus weg bij CKV nog voor ze is benoemd. Waarop bleek dat de familie De Clerck in “een vergevorderd stadium van gesprekken” was met Inge Ampe als nieuwe CEO. Zij werd in 2018 commercieel directeur van Argenta en was ook lid van het directiecomité maar stapte er begin dit jaar op. Net als Deruytter en Vereecke werkte ze daarvoor een hele tijd bij ING België.