Dominiek De Clerck aan het hoofd van Beaulieu, de verloren zoon is terug

Dominiek De Clerck. (Foto: Belga Images)

Verrassing na verrassing bij de Waregemse vloerbedekkingsmultinational Beaulieu van de familie De Clerck. Nauwelijks een maand nadat hij er voorzitter is geworden, gaat Dominiek De Clerck ook tijdelijk als CEO aan de slag bij de nog steeds familiale vloerbedekkingsreus. Huidige CEO Pol Deturck zet een stap terug nu Beaulieu zijn strategie neerwaarts moet herzien. Dominiek De Clerck, vooral bekend als eigenaar van de kleine bank CKV, voerde jarenlang juridische procedures tegen zijn broers om zijn aandeel in de erfenis van de stamvader Roger De Clerck op te eisen. Het is bekend dat hij met name niet met zijn broer Francis door één deur kan. Jarenlang werd hij buiten het bedrijf gehouden. En nu, plots, is hij zowel voorzitter als CEO. Het is voor Dominiek De Clerck, de jongste zoon van Roger De Clerck, wellicht een zoete wraak. Maar industrieel wijst alles er op dat Beaulieu steeds moeilijker tijden doormaakt.

De media zijn ziende blind, zo zegt een sectorkenner. Wanneer Beaulieu nu nog bestaat als industrieel bedrijf, is dat dank zij de visie van Roger De Clerck. Hij was de eerste industrieel die besefte dat verticale integratie de sleutel naar de toekomst was. Dus hij bouwde een polyprop fabriek in Duinkerke en later ook één in de Verenigde Staten. Zijn directe manier van handelen leverde hem de bijnaam ‘boer Clerck’ op, een naam die de man achtervolgde tot in zijn graf. Die harde levensstijl is ook terug te vinden bij zijn zonen Francis en Luc. Dominiek, de jongste zoon, lijkt het meest ver af te staan van die West-Vlaamse harde mentaliteit. Wanneer Roger De Clerck zijn textielgroep in 1991 verdeelde onder zijn kinderen, kwam Dominiek er dan ook het minst goed uit omdat de chemiedivisie waarvoor hij stond op dat moment minst geld opbracht. De oudste zoon Jan De Clerck zou later het familiaal bedrijf de rug toekeren en zich volledig toeleggen op de chemische activiteit in Duitsland en Oost-Europa.



Roger De Clerck werd slachtoffer van alzheimer en verdween naar de achtergrond. Hij overleed in 2015. Beaulieu werd omgevormd tot Beaulieu International Group, BIG, en werd de grootste tapijtgroep van Europa. Alleen werden er steeds minder tapijten verkocht en miste het bedrijf de bocht naar harde vloerbedekking. In 2021 werd de 61-jarige Pol Deturck CEO van BIG. Hij moest de expansie van de West-Vlaamse vloerbedekkings- en chemiereus in goede banen leiden. Met de nadruk op chemie en kunststof. Het bedrijf, dat wereldwijd bijna 5.000 werknemers telt, nam twee jaar geleden de Amerikaanse kunstgrasproducent Act Global over en legde in april vorig jaar de hand op de Australische vloerengroothandel Signature Floors. Maar het bedrijf moet afrekenen met steeds meer economische tegenwind. Definitieve cijfers voor 2023 zijn er nog niet, maar door de hogere grondstoffen-, arbeids- en energiekosten zag Beaulieu in 2022 zijn nettowinst meer dan halveren tot 120,1 miljoen euro.

De familie moet nu een nieuwe strategie uitwerken met dalende winstcijfers. Het industrieel apparaat van de familie is verouderd. De chemietak van Dominiek De Clerck presteert nu het best en houdt de familie overeind. Dominiek De Clerck wist dat voordeel nu om te zetten in de leiding van het bedrijf. Tijdelijk alvast tot er een nieuwe CEO is. Zijn broer Francis, lang de sterke man van de groep, trok zich terug en laat zijn belang nu in handen van zijn dochter Caroline. Zijn schoonbroer Stefan Colle volgde hem even op maar trok zich om gezondheidsredenen terug. Daarmee lag de weg open voor de terugkeer van de verloren zoon Dominiek De Clerck. Die deed de voorbije jaren vooral ervaring op als bankier en minder als industrieel. Vraag is welke richting de groep Beaulieu nu moet ingaan. Een Van Hool scenario ligt nog niet in het verschiet, maar het bedrijf heeft wel nood aan een stevig management dat kan werken in een transparante relatie met de familie De Clerck.