Het is het verhaal van een aangekondigde dood, de bussenbouwer Van Hool uit Koningshooik nabij Lier in handen van een deel van de gelijknamige familie. Wellicht maakt crisismanager Marc Zwaaneveld, die we nog kennen van de sanering bij de groentengroep Greenyard van Hein Deprez, maandag bekend dat de constructie van stadsbussen in Lier wordt afgebouwd en eventueel wordt overgebracht naar Noord-Macedonië waar Van Hool al een eigen fabriek heeft. Duizend banen staan daarbij op de tocht. De familie had een externe manager nodig om die beslissing door te drijven. Over die delokalisatie is al jaren sprake maar de ruziënde familie kon die beslissing niet doorduwen. De familie Van Hool controleert het bedrijf via de holding Immoroc. Die is in handen van 15 kleinkinderen van stichter Bernard Van Hool. Die controleren elk 6,6 % van Immoroc. Daarnaast controleren ze allen een deel vastgoed, los van de bussenfabriek. Meest opmerkelijk is wellicht de aandeelhouder Frank Van Hool die op zijn eentje een vermogen opbouwde van 60 miljoen euro met de exploitatie van busmaatschappijen. Ooit was Immoroc mee in handen van de beursgenoteerde oude koloniale vennootschap PEK Kitobola. De familie Van Hool miste in 1990 al de kans om hun problemen op te lossen via een beursnotering.
Stichter Bernard Van Hool, overleden in 1974, 27 jaar na de opstart van zijn bedrijf, had tien kinderen, acht zonen en twee dochters. Die laatste sloot hij uit van het beheer van de bussenfabriek en meteen ook van de aandelen. Dat zorgde er voor dat er tot op vandaag voor de rechtbank processen lopen van de twee vrouwelijke Van Hool takken die een gelijkwaardig deel van het familiaal patrimonium opeisen wat hun altijd is ontzegd. Van de acht zonen zijn er drie die zich hebben laten uitkopen uit het familiaal bedrijf. De vijf overgebleven aandeelhouders, tweede generatie, hebben samen 15 kinderen die nu als derde generatie het bedrijf via de holding Immoroc in handen hebben.
De zoon Denis Van Hool gaf zijn vermogen door aan zijn drie kinderen Cathérine, Filip en Nathalie. Filip is en was lang de CEO van het bussenbedrijf. Hij controleert samen met zijn zussen de vennootschappen Caluberno Holding en Jeannie, samen goed voor om en bij 20 miljoen euro vermogen en bijna 20 % van de aandelen van het bedrijf. Ben en Jessica, kinderen van Herman Van Hool, controleren met Hecri-Immo 10 miljoen euro en 13 % van het bedrijf. Bernard en Valérie Van Hool, kinderen van Leopold, controleren met Syntem Beheer ook 10 miljoen. De vier kinderen van Marcel Van Hool controleren onder meer de Beheersvennootschap Bukbosschen en zijn samen goed voor een kwart van het bedrijf. De verhalen over onenigheid tussen de familiale aandeelhouders van het bedrijf zijn legio.
De bussenbouwer Van Hool omvat vier activiteiten: de bouw van stadsbussen, de bouw van luxebussen, een ontwikkelingscentrum en de bouw van vrachtwagentrailers. Enkel de activiteit van stadsbussen zou worden afgebouwd in België. Dat is meteen wel het belangrijkste onderdeel van het bedrijf. De vraag is wat de impact daarvan zal zijn op de holding Immoroc en de waarde van de aandeelhouders. Immoroc controleert ook nog de fabriek in Macedonië, de verkoopsactviteiten in de Verenigde Staten en andere exportmarkten. (Lees verder onder de foto)
Frank Van Hool ligt misschien nog het minst wakker van wat er gebeurt bij het bedrijf. Hij bouwde zijn eigen groep uit van exploitatie van reisbussen. U leest hier zijn verhaal (klik). Herman Van Hool, een oom van Frank, was lange tijd de verantwoordelijke voor de beursgenoteerde holding PEK Kitobola. Die holding controleerde een deel van de Immoroc aandelen. PEK Kitobola was een oude koloniale vennootschap die ooit nog was opgericht in Kongo op initiatief van koning Leopold II. Eerst was PEK een landbouwcentrum in Kitobola dat onder meer onderzocht of er rijst kon worden gekweekt in Kongo. Later transformeerde het bedrijf zichzelf tot één van de duurdere Belgisch grootwarenhuizen in de koloniale hoofdstad. Ondertussen was het wel beursgenoteerd op de beurs van Brussel.
Eind de jaren ‘80 bleek dat het slapende PEK doorheen de jaren voor meerderheid in handen was van de familie Van Hool. Herman Van Hool mocht er het beleid voeren. PEK controleerde een groot deel van de Immoroc aandelen. Het was in de tijd dat zogenaamde beursschelpen nog voer waren voor beursspeculanten. Bij PEK lag dat voor de hand, de familie Van Hool kon hun bussenbedrijf via een fusie met het kleine PEK introduceren op de Brusselse beurs. Meteen zouden de aandelen daarmee liquide zijn geworden en vrij verhandelbaar. Dat zou wellicht de familiale spanningen sneller hebben laten oplossen in transacties van de aandelen. Maar Herman Van Hool slaagde er toen al niet in zijn broers op dezelfde lijn te krijgen. PEK veranderde nog zijn naam van Kitobola in Beheersmaatschappij maar in 1998 werd de vennootschap zonder veel lawaai in stilte vereffend.